Nauka -

Istraživači otkrili tanke kosti ptica nalik flauti stare 12.000 godina

Tanke kosti praistorijskih ptica pronađenih u severnom Izraelu identifikovane su kao flaute stare 12.000 godina, saopštili su istraživači.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Jedna od teorija je da je na kostima mogla da se svira muzika, preneo je BBC.

"Ukoliko su flaute korišćenje za lov, onda je ovo najraniji dokaz korišćenja zvuka za potrebe lova", rekao je doktor Hamudi Kalajli iz Izraelske službe za antikvitete (IAA). Uzorci su pronađeni na lokaciji Einan/Ain Malaha u dolini Huleh, u močvarama koje koriste milioni ptica koje putuju između Evrope, Azije i Afrike tokom migracija.

Einan/Ain Malaha je naselje iz natufijskog razdoblja zajednica lovaca-sakupljača u regionu Levanta. Prema otkrićima objavljenim u žurnalu "Nejčr sajens riport", jedna od teorija je da su se lovci pozicionirali blizu vodenih ptica i koristili flaute da bi oponašali poziv ptica grabljivica. Kada su se grabljivice pojavile, vodene ptice bi poletele u različitim pravcima, dajući lovcima i veću šansu da ih uhvate.

"Jedna od flauta je otkrivena celovita, bez oštećenja. Koliko je poznato, ovo je jedini primerak na svetu u ovakvom stanju", rekli su doktor Loran Dejvin sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu i doktor Kalajli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu