Istraživači otkrili tanke kosti ptica nalik flauti stare 12.000 godina

Tanke kosti praistorijskih ptica pronađenih u severnom Izraelu identifikovane su kao flaute stare 12.000 godina, saopštili su istraživači.

Život

Izvor: Tanjug

Petak, 09.06.2023.

15:22

Istraživači otkrili tanke kosti ptica nalik flauti stare 12.000 godina
Foto: Profimedia

Jedna od teorija je da je na kostima mogla da se svira muzika, preneo je BBC.

"Ukoliko su flaute korišćenje za lov, onda je ovo najraniji dokaz korišćenja zvuka za potrebe lova", rekao je doktor Hamudi Kalajli iz Izraelske službe za antikvitete (IAA). Uzorci su pronađeni na lokaciji Einan/Ain Malaha u dolini Huleh, u močvarama koje koriste milioni ptica koje putuju između Evrope, Azije i Afrike tokom migracija.

Einan/Ain Malaha je naselje iz natufijskog razdoblja zajednica lovaca-sakupljača u regionu Levanta. Prema otkrićima objavljenim u žurnalu "Nejčr sajens riport", jedna od teorija je da su se lovci pozicionirali blizu vodenih ptica i koristili flaute da bi oponašali poziv ptica grabljivica. Kada su se grabljivice pojavile, vodene ptice bi poletele u različitim pravcima, dajući lovcima i veću šansu da ih uhvate.

"Jedna od flauta je otkrivena celovita, bez oštećenja. Koliko je poznato, ovo je jedini primerak na svetu u ovakvom stanju", rekli su doktor Loran Dejvin sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu i doktor Kalajli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: