Naučnici otkrili misteriozne ostatke: Pronađeni ćelijski delovi praistorijskih organizama

Fosilni ostaci dela ćelijske membrane koji su otkriveni u stenama formiranim pre otprilike 1,6 milijardi godina otvaraju novu naučnu perspektivu u "izgubljeni svet" mikroskopskih organizama koji su nastanjivali našu planetu pre gljiva, algi, biljaka i životinja, uključujući i ljude, saopštili su danas istraživači sa Australijskog nacionalnog Univerziteta u Kanberi.

Život

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.06.2023.

19:50

Naučnici otkrili misteriozne ostatke: Pronađeni ćelijski delovi praistorijskih organizama
Foto: Profimedia

Ovi ostaci datiraju iz nekog perioda proterozojskog eona koji je bio ključno razdoblje za evoluciju složenih živih organizama. Ovaj period praistoije do sada je bio pod velom misterije zbog nedostataka fosilnih ostataka mikroskopskih organizama koji su u tom razdoblju naseljavali drevne okeane i mora na Zemlji, navodi Rojters.

Novootkriveni fosilni ostaci samo su deo molekularnih ćelijskih ostataka, a ne telo nekog organizama. Zbog toga naučnici za sada ne znaju koja je bila veličina celog organizma, kako je izgledao i kako se ponašao i živeo, kao ni da li je reč o jednoćelijskom ili višećelijskom biću.

"Nemamo pojma o čemu je reč", kratko je prokomentarisao ovo otkriće geobiolog Džošin Broks sa Australijskog nacionalnog univerziteta i glavni autor studije objavljene u časopisu Nature (Priroda).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: