Nauka -

Naučnici otkrili misteriozne ostatke: Pronađeni ćelijski delovi praistorijskih organizama

Fosilni ostaci dela ćelijske membrane koji su otkriveni u stenama formiranim pre otprilike 1,6 milijardi godina otvaraju novu naučnu perspektivu u "izgubljeni svet" mikroskopskih organizama koji su nastanjivali našu planetu pre gljiva, algi, biljaka i životinja, uključujući i ljude, saopštili su danas istraživači sa Australijskog nacionalnog Univerziteta u Kanberi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovi ostaci datiraju iz nekog perioda proterozojskog eona koji je bio ključno razdoblje za evoluciju složenih živih organizama. Ovaj period praistoije do sada je bio pod velom misterije zbog nedostataka fosilnih ostataka mikroskopskih organizama koji su u tom razdoblju naseljavali drevne okeane i mora na Zemlji, navodi Rojters.

Novootkriveni fosilni ostaci samo su deo molekularnih ćelijskih ostataka, a ne telo nekog organizama. Zbog toga naučnici za sada ne znaju koja je bila veličina celog organizma, kako je izgledao i kako se ponašao i živeo, kao ni da li je reč o jednoćelijskom ili višećelijskom biću.

"Nemamo pojma o čemu je reč", kratko je prokomentarisao ovo otkriće geobiolog Džošin Broks sa Australijskog nacionalnog univerziteta i glavni autor studije objavljene u časopisu Nature (Priroda).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu