Nauka -

Alarmantno: Arktik ostaje bez leda

Arktik bi mogao da ostane bez morskog leda desetak godina ranije nego što se prethodno predviđalo, navodi se u istraživanju koje je objavljeno u časopisu "Nature Communications". Kako se navodi, arktički morski led bi mogao već 2030-ih da potpuno nestane tokom septembra, prenosi CNN.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste stav stručnjaka da bi Arktik do 2050-ih mogao da izgubi led tokom letnjih meseci, čak i ukoliko se značajno smanji emisija sa gasova sa efektom staklene bašte. Upoređujući promene nivoa leda od 1979. do 2019. godine, naučnici su otkrili da je smanjenje morskog leda uglavnom rezultat zagađenja koje dovodi do globalnog zagrevanja, kao i da su prethodni modeli analize potcenili trendove topljenja leda na Arktiku.

"Bili smo iznenađeni kada smo shvatili da će Arktik ostati bez leda tokom leta, čak i ako nešto učinimo po pitanju smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte", rekao je za CNN klimatolog Seung Ki Min.

Ukoliko bi se povećale štetne emisije i dodatno ubrzalo globalno zagrevanje, Min upozorava da bi Arktik do 2080. godine mogao da ostane bez leda sve do kraja oktobra. On dodaje da bi smanjenje nivoa leda moglo da podstakne ekstremne događaje, poput šumskih požara, poplava i toplotnih talasa, brže nego što se očekivalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu