Naučnici na tragu da reše misteriju: Da li je to bila kometa ili vanzemaljski brod?

Kada je kometa Oumuamu prošla blizu Zemlje 2017. godine, naučnici su bili zadivljeni njenim neobičnim karakteristikama.

Komete obično ubrzavaju kako se približavaju Suncu jer se, dok se zagrevaju, led iz njihove unutrašnjosti pretvara u paru i izbacuje se iz komete, delujući kao pogon.

Život

Izvor: Jutarnji.hr

Petak, 24.03.2023.

10:00

Naučnici na tragu da reše misteriju: Da li je to bila kometa ili vanzemaljski brod?

Prema novoj teoriji, radi se o kometi koju pokreće vodonik, a koja ne može da se primeti teleskopima.

To izbacivanje gasa izgleda kao dugačak rep, ali Oumuamua nije imao ništa od toga, i dalje je ubrzavao, piše Dejli mejl.

To je mnoge navelo na zaključak da bi to mogao da bude vanzemaljski brod opremljen nekom vrstom nepoznatog pogona.

Ali sada su naučnici sa Univerziteta Kalifornije, Berkli i Kornel, ponudili novo, jednostavnije objašnjenje za ovu misteriju.

Rep nije bio vidljiv, možda zato što je sićušna kometa izbacivala vodonik koji teleskopi nisu mogli da otkriju.

"Za kometu prečnika od nekoliko kilometara, oslobađanje gasa se odvija iz veoma tankog sloja u odnosu na veličinu objekta, pa s obzirom na njegov sastav i ubrzanje, to oslobađanje ne bi nužno bila vidljiva. Ali s obzirom na to da je Oumuamua tako mala, mislimo da je mogla da stvori dovoljno sile za takvo ubrzanje", rekla je vodeći autor studije dr Dženi Bergner

Komete, koje astronomi nazivaju i "prljave snežne grudve", zapravo su velike kugle leda, prašine i kamenja koje obično potiču iz prstena ledenog materijala zvanog Ortov oblak koji se nalazi na spoljnim ivicama našeg Sunčevog sistema.

Kreću se ka unutrašnjim delovima Sunčevog sistema kada ih različite gravitacione sile odvajaju od Oortovog oblaka, a postaju vidljive kada se približe sunčevoj toploti.

Kako se približavaju Suncu, komete se tope i oslobađaju mlaz vodene pare, prašine i drugih molekula koji su oduvani sa njihove površine sunčevim zračenjem i plazmom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: