Zemlju će 2046. godine udariti asteroid? NASA otkrila koje su šanse za to

Zemlja se neće suočiti sa poznatom opasnošću od apokaliptičnog sudara asteroida barem sledećih 100 godina, prema NASI.

Život

Izvor: B92

Subota, 18.03.2023.

14:48

Zemlju će 2046. godine udariti asteroid? NASA otkrila koje su šanse za to
Foto: Profimedia

Očekuje se da će asteroid, kojem su prvobitno bile šanse 1 prema 600 da "obriše" ceo grad, 14. februara 2046. godine će gotovo sigurno projuriti pokraj nas bez incidenta. Asteroid, koji je prvi put otkriven 27. februara i nazvan "2023 DW", ima prečnik od oko 50 metara, što je otprilike dužina olimpijskog bazena. U početku NASA-in Odsek za koordinaciju planetarne obrane dao je malu, ali moguću šansu za izravan udar, pretnja koju predstavlja asteroid izazvala je niz vesti u kojima se čitaocima savetuje da preispitaju sve romantične planove za 2046. godine. Sada, NASA je revidirala ovu procenu, stavljajući šanse asteroida da pogodi Zemlju oko 1 prema 770, što znači da ima 99,87% šanse da nas promaši.

Koordinacijski centar za objekte blizu Zemlje Evropske svemirske agencije (ESA) takođe je smanjio svoju procenu rizika - smanjivši izglede za udar sa šanse 1 u 625 na oko 1 u 1584., piše livescience.

NASA prati lokacije i orbite otprilike 28.000 asteroida, prateći ih pomoću Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS), niza od četiri teleskopa koji mogu skenirati celo noćno nebo svaka 24 sata. Svemirska agencija označava svaki svemirski objekt koji se nalazi unutar 193 miliona kilometara od Zemlje kao "objekt blizu Zemlje" i klasifikuje svaki veliki objekt unutar 4,65 miliona kilometara od naše planete kao "potencijalno opasan". NASA je procenila putanje svih ovih objekata blizu Zemlje nakon kraja veka. Zemlja se ne suočava s poznatom opasnošću od apokaliptičnog sudara asteroida barem sledećih 100 godina, prema NASA-i.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: