Ipak su u pitanju životinje sa pijace? Naučnici analiziraju trag o mogućem poreklu kovida

Nova analiza genetskog materijala prikupljenog od januara do marta 2020. na pijaci morskih plodova u Vuhanu u Kini, otkrila je životinjsku DNK u uzorcima za koje se već zna da su pozitivni na SARS-CoV-2, koronavirus koji izaziva kovid 19, prenosi Si-En-En.

Život

Izvor: Tanjug

Subota, 18.03.2023.

08:35

Ipak su u pitanju životinje sa pijace? Naučnici analiziraju trag o mogućem poreklu kovida
Foto: Sonis Photography/Shutterstock

Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije saopštili su da se čini da značajna količina te DNK pripada životinjama poznatim kao rakunski psi, za koje se znalo da se prodaju na pijaci.

Veza sa rakunskim psima izašla je na videlo nakon što su kineski istraživači podelili sirove genetske sekvence uzete iz uzoraka sa briseva sakupljenih na tržištu početkom pandemije. Sekvence su otpremljene krajem januara 2023. na sajt za deljenje podataka GISAID, ali su nedavno uklonjene.

Međunarodni tim istraživača ih je primetio i preuzeo za dalje proučavanje, saopštila je SZO. Novi nalazi, koji još nisu javno objavljeni, ne daju odgovor na pitanje kako je pandemija počela. Oni ne dokazuju da su rakunski psi bili zaraženi SARS-CoV-2, niti dokazuju da su rakunski psi životinje koje su prve zarazile ljude.

Međutim, prema naučnicima, koji su vodili analizu, pošto virusi ne opstaju dugo u okruženju izvan svojih domaćina, pronalaženje tolikog dela genetskog materijala iz virusa pomešanog sa genetskim materijalom rakunskih pasa je veoma sugestivno da su oni mogli biti nosioci. Novi podaci se pojavljuju pošto su republikanci u Kongresu otvorili istrage o poreklu pandemije.

Prethodne studije pružile su dokaze da se virus verovatno prirodno pojavio na tržištu, ali nisu mogli da ukažu na specifično poreklo. Neke američke agencije, uključujući nedavnu procenu američkog Ministarstva energetike, kažu da je pandemija verovatno rezultat curenja iz laboratorije u Vuhanu. Na brifingu za novinare u petak, generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da je organizacija prvi put obaveštena o sekvencama u nedelju. „Čim smo postali svesni ovih podataka, kontaktirali smo kineski CDC i pozvali ih da ih podele sa SZO i međunarodnom naučnom zajednicom kako bi mogli da budu analizirani“, rekao je on.

Obnovljeno interesovanje za poreklo kovid-19 pojavilo se nakon što je predsednik SAD Džo Bajden najavio da proširuje istragu o epidemiji, a obaveštajne agencije naginju teoriji o curenju virusa iz laboratorije. SZO je takođe sazvala svoju Naučnu savetodavnu grupu za poreklo novih patogena, poznatu kao SAGO, koja istražuje korene pandemije. Stručnjaci SZO su na jučerašnjem brifingu u rekli da podaci nisu konačni. „Ovi podaci ne daju konačan odgovor na pitanje kako je pandemija počela, ali svaki podatak je važan da bismo se približili tom odgovoru“, rekao je Gebrejesus. Ono što sekvence dokazuju, rekli su zvaničnici SZO, jeste da Kina ima više podataka koji bi mogli da se odnose na poreklo pandemije koje još uvek nije podelila sa ostatkom sveta. „Ovi podaci su mogli, i trebalo je da budu podeljeni pre tri godine“, rekao je generalni direktor SZO.

„Pozivamo Kinu da bude transparentna u razmeni podataka i da sprovede neophodne istrage i podeli rezultate. Razumevanje kako je pandemija počela ostaje moralni i naučni imperativ,” poručio je on. Neki stručnjaci su otkrili da su novi dokazi ubedljivi, ako ne i potpuno ubedljivi, o poreklu na tržištu.

Fransoa Baluk, direktor Instituta za genetiku na Univerzitetskom koledžu u Londonu, rekao je da činjenica da nova analiza još nije javno objavljena kako bi naučnici mogli da je ispitaju, ali da je izašla na videlo u novinskim izveštajima, opravdava oprez. „Takvi članci ne pomažu jer samo dodatno polariziraju debatu“, objavio je Balouk na Tviteru. „Oni koji su ubeđeni u zoonotsko poreklo čitaće to kao konačni dokaz za svoju osudu, a oni koji su uvereni da je reč o laboratorijskom curenju tumačiće slabost dokaza kao pokušaj zataškavanja. Drugi stručnjaci, koji nisu bili uključeni u analizu, rekli su da bi podaci mogli biti ključni za pokazivanje da virus ima prirodno poreklo, preneo je Si-En-En.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: