Nauka -

Kataklizma je blizu: Od Antarktika se odlomile sante leda veličine Londona

Naučnici su objavili prve snimke iz vazduha ogromnog ledenog brega koji se u januaru odlomio od antarktičkog ledenog grebena. A81, ledena stena veličine Londona, početkom godine odvojila se od grebena Brunt.

Izvor: index.hr
Podeli
Ilustracija, Foto: Terablete/Shutterstock
Ilustracija, Foto: Terablete/Shutterstock

"Santa leda ove veličine imaće veliki uticaj na okeanske ekosisteme u kojima se nalazi bogatstvo raznolikih morskih životinja. Ti uticaji mogu biti i pozitivni i negativni", objasnio je ekolog Geraint Tarling, a prenosi Science Alert.

Snimak iz vazduha koji je snimio institut British Antarctic Survey (BAS) pokazuje koliko je stvarno masivan ovaj ledeni blok koji, čak i kada se posmatra visoko iz vazduha izgleda kao beskrajna smrznuta ploča. No ono što možemo videti još uvek je samo delić ukupne sante leda, s time da se većina njene mase proteže stotinama metara u dubinu.

BAS je zbog odvajanja ledenog brega morao da preseli celu istraživačku stanicu kako ona ne bi završila plutajući u moru. Stoga je 2016.godine, kada su satelitski podaci pokazali da se pukotina širi, premestio istraživačku postaju Halley za 23 kilometra.

Istraživači borave u postaji u vreme antarktičkog leta. Ledeni greben Brunt jedna je od najpomnije posmatranih ledenih ploča na zemlji, prema BAS-u.

A81 sada pluta nekih 150 kilometara dalje od mesta gde je nekad bio spojen sa polarnim kontinentom.

"Kako se santa leda bude otapala, oslobađaće mnogo hranjivih stvari koje bi mogle u podnožju okeanskih prehrambenih lanaca da pogoduje i utiče na rast mikroskopskih biljaka kao što je fitoplankton", rekao je Tarling iz BAS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu