NASA zabila letelicu u asteroid: Potez doneo neočekivane rezultate

U septembru prošle godine, nakon više godina pažljivog planiranja, NASA je zabila svemirsku letelicu u stenu koja je letela Sunčevim sistemom. Svemirska agencija je tim potezom htelada proveri da li smo sposobni da promenimo putanju asteroida u slučaju da neki od njih postane pretnja našoj planeti.

Život

Izvor: B92

Petak, 03.03.2023.

18:29

NASA zabila letelicu u asteroid: Potez doneo neočekivane rezultate
Foto: NASA images/Shutterstock

Misija je bila uspešna, a naknadne analize pokazale su nešto neočekivano. Naime, nismo samo malo promenili putanju asteroida, već u značajnijem obimu, a uzrok tome nije bila samo energija koju je letelica prenela na svemirsko telo prilikom udara.

Na misiji DART, vrednoj 330 miliona dolara, stručnjaci su radili sedam godina. Cilj im je bio da samo malčice promene putanju Dimorfa, asteroida jajolikog oblika i veličine fudbalskog igrališta, koji se okreće oko pet puta većeg asteroida Didimosa. Očekivalo se da će udar DART-a promeniti ovaj orbitalni period za oko 7 minuta. Ipak, krajnji rezultat je bila značajnija promena orbite, i to iz više razloga.

Astronomkinja Kristina Tomas na Univerziteta Severna Arizona, navodi kako je promena u orbitalnom periodu bila mnogo dramatičnija: Dimorf sada kruži oko Didimosa 33 minuta brže nego pre udara. Ovakva promena orbitalnog perioda binarnog asteroidnog sastava ne može se objasniti samo prenosom zamaha sa svemirske letelice DART.

Astronom Li, sa Instituta za planetarnu nauku u SAD-u detaljno je proučio materijal koji je izbačen nakon eksplozivnog udara letelice. Naime, nije se radilo o kratkotrajnom događaju, Dimorf je gotovo dve nedelje nakon udara nastavio, poput kometa, da izbacuje repove prašine, piše Science Alert.

Astronomkinja Ariel Grajkovski sa instituta SETI u SAD-u proučavala je svetlost koja se odbija od Dimorfa pre, za vreme i nakon udara. Njegov sjaj se vratio na prvobitnu jačinu tek nešto više od tri nedelje nakon sudara, što znači da je asteroid u tom periodu izgubio 0.3 do 0.5 posto svoje ukupne mase.

Koliko god su rezultati bili pomalo neočekivani, a promena putanje veća od očekivane, izgleda da smo na pravom putu i da bismo mogli uspešno da skrenemo preteći asteroid sa njegovog kursa uz ograničeno znanje o njegovom sastavu i površinskim uslovima.

Trenutno naš aplaneta spokojno plovi svemirom, za sada nema naznaka da bi u našem smeru u bližoj budućnosti mogao krenuti neki opasan asteroid. Ipak, u Sunčevom sastavu ima puno velikih stena i ako nas jedna od njih udari, ne piše nam se dobro.

Udari većih asteroida i kometa u prošlosti su uveliko uticali na život naše planete. Najpoznatija takva katastrofa dogodila se pre 66 miliona godina kada je 10 km širok asteroid udario na područje današnjeg poluooostrva u Meksiku. Udar je izazvao eksploziju koja je imala energiju nekoliko milijardi atomskih bombi i uništio je 75% svih biljnih i životinjskih vrsta, uključujući sve kopnene dinosaure.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: