Popravljali kanalizaciju, a onda su pronašli rimsku statuu FOTO

Drevna rimska statua Herkula otkrivena je tokom popravke kanalizacionog sistema ispod parka u Rimu, preneo je Gardijan.

Život

Izvor: Gardijan

Ponedeljak, 30.01.2023.

13:01

Popravljali kanalizaciju, a onda su pronašli rimsku statuu FOTO
Shutterstock/Bannafarsai_Stock

Delo koje prikazuje mitološkog heroja i očigledno datira iz perioda rimskog carstva (27. pre nove ere do 476. godine nove ere), pronađeno je u blizini Apijskog puta. Radnici su primetili statuu kada je deo nje virio iz zemlje oko tri kilometara od početka Apijskog puta.

"To je bilo veliko iznenađenje za nas, pronaći mermerni kip u prirodnoj veličini, koji, na osnovu toljage i lavljeg kaputa, zasigurno možemo identifikovati kao figuru koja predstavlja Herkula" stoji na Fejsbuk stranici arheološkog parka Apija. Do otkrića je došlo tokom popravki kanalizacionih cevi koje su se urušile, uzrokujući provalije i klizišta. Iskopavanja su vršena uz prisustvo arheologa na dubini od 20 metara. Gardijan podseća da je u novembru prošle godine u mreži kupatila koje su izgradili Etrurci u Toskani otkrivena gomila bronzanih statua, sačuvanih hiljadama godina pod blatom i ključalom vodom.

Među njima su 24 delimično potopljene statue, koje datiraju od pre 2.300 godina i koje predstavljaju najznačajnije otkriće svoje vrste u poslednjih 50 godina.

Herkul je sin Jupitera i smrtne Alkmene i u rimskoj mitologiji pandan grčkog božanskog heroja Herakla. Bio je poznat po svojoj snazi i brojnim avanturama.

Legende o Heraklu preneti su u Rim preko grčkih kolonija ili preko Etruraca, jer je u 6. veku pre nove ere Herkul bio značajan deo etrurskog pantenona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: