Otkrivena grobnica sa ostacima mumificiranih krokodila

Arheolozi sa Univerziteta Haen, otkrili su novu grobnicu sa ostacima pet gotovo kompletnih mumificiranih skeleta krokodila i pet mumificiranih krokodilskih lobanja, koji datiraju iz pre-Ptolemejske ere pre 304. godine pre nove ere, preneo je portal Heritidž dejli (Heritage Daily).

Život

Izvor: B92

Subota, 21.01.2023.

11:22

Otkrivena grobnica sa ostacima mumificiranih krokodila
Foto: Profimedia

Prema pisanju britanskog sajta koji objavljuje naučna otkrića u oblasti arheologije, antropologije i paleontologije, krokodili su korišceni tokom rituala posvećenih staroegipatskom bogu Sobeku, koji je prikazivan u obliku krokodila ili kao čovek sa krokodilskom glavom. Sobek je takodje bio povezan sa faraonskom moci, plodnošcu i vojnim junaštvom, ali je bio i bog zaštitnik od opasnosti koje je predstavljao Nil.

"U Egiptu je poznato više od 20 grobnica sa mumijama krokodila, ali je neverovatno pronaci 10 dobro očuvanih mumija krokodila na okupu u netaknutoj grobnici, istakla je Bea De Kupere, arheozoolog sa Kraljevskog belgijskog instituta prirodnih nauka (RBINS). Za većinu mumija koje su muzeji sakupili krajem 19. i početkom 20. veka, uglavnom mladunaca, ne zna se tačno odakle potiču, navela je ona. Rezultati iskopavanja, koji su objavljeni u časopisu PLOS ONE, pokazuju da su krokodili iz grobnice dugački izmedju 1,8 metara i 3,5 metara, a ostaci pripadaju krokodilu Nila i zapadnoafričkom krokodilu. Krokodili su prvo zakopani na drugom mestu, verovatno u peščanim jamama, što im je omogucilo da se prirodno osuše.

Zatim su ostaci otkopani, umotani i prebačeni u grobnicu u mestu Kubat al-Hava. Delovi tela su sigurno izgubljeni tokom umotavanja i transporta, navela je De Kupere. Jedan od krokodila je još uvek sadržavao gastrolite, kamenje u crevima koje im pomaže da ostanu u ravnoteži u vodi, što sugeriše da krokodil nije bio rasečen da bi se uklonila creva tokom procesa mumifikacije. Kubat al-Hava se nalazi nasuprot Asuana na zapadnoj obali Nila, i tu su smeštene grobnice plemica i sveštenika uglavnom iz Starog i Srednjeg kraljevstva Drevnog Egipta. Nekropola je bila aktivna od Četvrte dinastije do rimskog perioda, gde su arheolozi prethodno otkrili više od 100 grobnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: