Astronomi upozoravaju: Zvezde nestaju

Astronomi upozoravaju da zvezde nestaju sa noćnog neba pred našim očima, a nova velika studija pokazuje da nebo svake godine postaje čak 10 posto svetlije.

Život

Izvor: B92

Petak, 20.01.2023.

10:03

Astronomi upozoravaju: Zvezde nestaju
Foto: Triff/Shutterstock

Upravo zato što nebo postaje svetlije, velik broj zvezda koje su nekad bile vidljive sada je skriven od očiju astronoma i javnosti.

Svetlosno onečišćenje (kontaminacija) koje smanjuje vidljivost zvezda raste mnogo brže nego što su naučnici očekivali, čak i uprkos pokušajima da se ograniči. Svetlosno onečišćenje bi moglo imati drastične posledice, ne samo za vidljivost noćnog neba nego i za okolinu, sa negativnim uticajima na biološke sastave životinja i ljudi.

Studija je analizirala više od 50.000 opažanja naučnika širom sveta, snimljenih između 2011. i 2022. godine. Cilj studije je bio da se u potpunosti razumeju razmere problema "nebeskog sjaja" ili difuznog noćnog svetla neba koje se događa zbog okontaminacije koje je uzrokovao čovek, piše Independent.

Do sada su promene u svetloći neba bile slabo dokumentovane jer ne postoji jednostavan način prikupljanja informacija iz celog sveta. Kako bi to rešili, naučnici su koristili informacije preuzete iz aplikacije koja pronalazi informacije iz različitih delova sveta i prikuplja ih.

Te se informacije mogu biti korisne za prikupljanje podataka o "veličini ograničenja za golo oko", koja meri minimalnu svetloću koju objekt na nebu mora imati da bi se mogao vidjeti. Kako noćno nebo postaje svetliće zbog kontaminacija, sve ono što se nalazi na nebu mora biti još svetlije, kako bi se uopšte moglo videti.

Merenja pokazuju da se svetloća neba povećava za 9,6% svake godine. Prethodne procene prikupljene sa satelita sugerisale su da se svetloća povećava za samo 2 posto na godišnjem nivou. Članak o otkrićima pod nazivom "Građani naučnici izveštavaju o globalno brzom smanjenju vidljivosti zvezda od 2011. do 2022." je objavljen u časopisu Science.

U svom zaključku istraživači ističu važnost građana naučnika u pružanju podataka. Takođe pozivaju sve da ispravno koriste objavljene podatke, napominjući da postojeći pokušaji da se ograniči problem svetlosne kontaminacije nisu sprečili pogoršanje problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: