Pronađena Todzila, džinovska žaba: Naučnici je izmerili, pa ubili

Zaposleni u službi za divlje životinje pronašli su džinovsku žabu krastaču u prašumi severne Australije, isprva misleći da je u pitanju igračka.

Život

Izvor: B92

Petak, 20.01.2023.

09:47

Default images

"Čudovišni" primerak ove žabe šest puta je veći od prosečne krastače, težak je 2,7 kilograma i mogao bi da obori svetski rekord.

Žaba je dobila ime Todzila, i ubrzo je uklonjena iz divljine.

Krastače, koje su prvi put otkrivene u Australiji 1935. godine, jedne su od najvećih štetočina u ovoj zemlji i procenjuje se da ih trenutno ima više od dve milijarde. Kada je čuvarka parka Kajli Grej prvi put primetila masivnog vodozemca dok je patrolirala u Kvinslendu, nije mogla da veruje svojim očima.

"Nikad nisam videla ništa tako veliko", rekla je za Australian Broadcasting Corporation.

"Izgledala je gotovo kao fudbalska lopta sa nogama. Nazvali smo je Todzila", navela je.

Njen tim je brzo uhvatio Todzilu – za koju se veruje da je ženka – i vratio se u bazu da je izmeri. Znali su da će biti teška, ali su bili iznenađeni kada su otkrili da bi mogla da postavi novi svetski rekord.

Trenutni Ginisov svetski rekord za najveću žabu – 2,65 kilograma – postavio je kućni ljubimac Prinsten, žaba krastača u Švedskoj, 1991. godine.

Grej kaže da je ovaj džinovski primerak verovatno nastao zbog ishrane insektima, gmizavcima i manjim sisarima.

"Žaba ove veličine poješće sve što joj stane u usta", rekla je ona.

Krastače nemaju prirodne predatore u Australiji, a otrovne vrste su napravile pustoš u populaciji domaćih životinja.

Grej nije sigurna koliko je Todzila stara – ova vrsta može da živi i do 15 godina u prirodi – ali veruje da je "već neko vreme tu".

Posle merenja, Todzila je uspavana, što je uobičajena praksa u Australiji za štetočine i biće poklonjena Muzeju Kvinslenda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: