- Nauka -

Ni Srbin, ni Hrvat: Zašto je Ruđer Bošković u starosti uzeo francusko državljanstvo?

Ruđer Bošković bio je znameniti hrvatski naučnik poreklom iz Dubrovnika, tvrdi sajt povijesti.hr. Visoko školovanje stekao je u Italiji, a zatim je tamo proveo velik deo svog radnog veka, i to kao univerzitetski predavač i astronom.

Izvor: povijesti.hr/Tin Pongrac
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bošković je bio član znamenitog Isusovačkog reda, čiji su pripadnici bili među najobrazovanijim ljudima u svetu tog vremena, i to ne samo iz teologije, nego i iz prirodnih nauka. Bošković se bavio matematikom, fizikom, astronomijom, geodezijom, građevinskom statikom, optikom te još i drugim naučnim disciplinama.

Na današnji dan Bošković je postao francuski državljanin, preselivši se u tu zemlju i dobivši od francuskog kralja zvaničnu ispravu o državljanstvu. Koji je bio kontekst tog Boškovićevog odlaska u Francusku? Naime, te 1773. godine opasnost se nadvila nad Isusovački red i pretilo mu je ukidanje. Bošković je nekud morao da ode iz Milana, u kojem je do tada delovao kao astronom i predavač. Jedno vreme razmišljao je i o tome da se vrati u rodni Dubrovnik i skrasi u njemu pod stare dane (bile su mu već 62 godine). Ipak, prijatelji su ga nagovorili da ode u Pariz.

Bošković je krenuo prema Parizu. Upravo uoči njegovog odlaska, papa je ukinuo Isusovački red. Tako je Bošković u Pariz došao kao bivši isusovac i trebalo mu je neko zaposlenje radi izvora prihoda.

Prijatelji u Parizu, koji su ga visoko cenili, osigurali su Boškoviću izvrsne uslove. Na današnji dan dobio je od kralja Luja XV. pisanu potvrdu o francuskom državljanstvu. Sledeće godine dobio je i vrlo unosan položaj, koji je kreiran specijalno za njega. Mesto se zvalo "direktor optike Francuske ratne mornarice" i donosilo je visoku platu. Dapače, plata i ugled bili su tako visoki, da su mu neki drugi francuski naučnici postali zavidni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu