Dešifrovano pismo staro 500 godina: Kralj uznemiren, pisao u šiframa

Nučnici su uspeli da otkriju tajne španskog kralja i otkrili kako se plašio zavere.

Život

Izvor: B92

Petak, 25.11.2022.

15:10

Dešifrovano pismo staro 500 godina: Kralj uznemiren, pisao u šiframa
Foto:Profimedia

Naime, kralj Karlo V bio je jedan od najmoćnijih ljudi 16. veka, vladajući više od 40 godina ogromnom imperijom koja je okupirala veći deo zapadne Evrope i Amerike.

Stručnjacima sa Instituta Lorija u Francuskoj bilo je potrebno šest meseci da dešifruju pismo koje je car napisao svom ambasadoru u Francuskoj 1547. godine. U ovom periodu došlo je do ratova i tenzija između Španije i Francuske, kojom je u to vreme vladao renesansni vladar Fransoa I.

Vekovima je bilo izgubljeno u biblioteci

Pismo Karla V Žanu de Sen Morisu vekovima je ležalo zaboravljeno u zbirkama biblioteke Nansi. Kriptografkinja Sesil Pjero prvi put je saznala za njegovo postojanje na jednoj večeri 2019. Ona je krenula u potragu za pismom i pronašla ga 2021. godine, piše AFP.

"Pismo je imalo potpis Karla V, ali je sadržaj bio potpuno nerazumljiv", rekla je Pjero u sredu. Posle mnogo truda, a uz pomoć kompjuterskih programa, kriptografkinja je pronašla različite "porodice" od oko 120 simbola koje je koristio Karlo V.

"Sve rečenice su šifrovane jednim simbolom, a car je samoglasnike koji dolaze iza suglasnika zamenio znacima. U drugom pismu Karlo V. je koristio simbole koji zapravo ništa ne znače kako bi zbunio protivnika koji pokušava da dešifruje poruku", rekla je Pjero.

U pismu se pominju glasine o pokušaju atentata na Karla V.

U junu je kriptografkinja uspela da dešifruje jednu frazu u pismu, a nakon toga njen tim je razbio šifru uz pomoć istoričarke Kamile Dezenklos. U tome im je pomoglo još jedno pismo Žana de Sen Morisa, na čijoj je ivici primalac nacrtao oblik transkripcionog koda.

Desenklos je rekla da "retko koji istoričar uspe da pročita pismo koje niko nije dešifrovao 500 godina". Ova prepiska potvrđuje zategnute odnose između Fransoa I i Karla V 1547. godine, iako su tri godine ranije potpisali mirovni ugovor.

"Međutim, odnosi između njih su i dalje bili napeti, pokušavali su da potkopaju moć jedni drugih. U pismu se pominju glasine o pokušaju atentata na Karla V koji se spremao u Francuskoj", rekla je Desenklos i dodaje da nema mnogo detalja o zaveri, ali se videlo da je kralj uznemiren.

Stručnjaci se nadaju da će pronaći druga pisma između cara i njegovog ambasadora "kako bi stekli uvid u strategije Karla V u Evropi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: