Artemis 1 ušao u novu fazu

Deset dana nakon lansiranja NASA-ine bespilotne svemirske misije Artemis I, letelica Orion ušla je u Mesečevu orbitu.

Život

Izvor: B92

Subota, 26.11.2022.

11:39

Artemis 1 ušao u novu fazu
Foto: Profimedia

Svemirska letelica leteće 64.000 kilometara iznad Meseca, saopštila je američka svemirska agencija. Zbog dužine orbite kapsuli će biti potrebno nedelju dana da pređe pola orbite oko Meseca, nakon čega će izaći ponovo iz Mesečeve orbite i početi povratak na Zemlju, navodi NASA.

Orion bi takođe trebalo da obori rekord za najveću udaljenost od Zemlje koju je prevalila letelica dizajnirana za let astronauta. Rekord je 1970. postigao Apolo 13.

Cilj programa je ponovno sletanje Amerikanaca na Mesec

Novi NASA svemirski program Artemis konačno je, nakon mnogobrojnih odlaganja, počeo prošle nedelje lansiranjem letelice Orion. Cilj programa je ponovno sletanje američkih astronauta na Mesec, prvi put nakon gotovo pedeset godina.

Misija Artemis I, koja je bez posade, odvešće svemirsku letelicu Orion na udaljenost 64.000 kilometara od Meseca kako bi demonstrirala svoje sposobnosti. Nakon što se vrati na Zemlju, sledi Artemis II, prvi Orionov svemirski let s posadom. Sletanje na Mjesec biće vrhunac misija Artemis. Prvotno planiran za 2024., ovaj izuzetno važan događaj trebalo bi da se održi najranije 2025. godine.

Misija će odvesti četvoro astronauta u Mesečevu orbitu u svemirskoj letelici Orion, gde će dvoje od njih, najmanje jedna žena, preći u letelicu SpaceX za konačni pristup Mesecu. SAD je poslao 12 astronauta na Mesec između 1969. i 1972. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: