Otkriveno poreklo nepoznatog objekta pronađenog na Marsu

"Rover Perseverance" već oko godinu i po kruži Crvenom planetom i na Zemlju šalje brojne fotografije Marsa. Među tim fotografijama prošli mesec je pažnju privukao snimak neobičnog zapetljanog objekta poput neke vrste kanapa, a čak niti u NASA-i nisu na početku sa sigurnošću mogli da kažu o kakvom je objektu reč.

Život

Izvor: Dnevnik.hr

Petak, 12.08.2022.

17:23

Otkriveno poreklo nepoznatog objekta pronađenog na Marsu
Foto:Profimedia

Iako smo već tada mogli da pročitamo da je možda reč o delovima letelice koji su se prilikom sletanja raspršili površinom Marsa, sve do sada nije bilo službenog objašnjenja o poreklu tog objekta.

Ovaj mesec iz NASA-e su potvrdili da je reč o ostacima letelice iz misije sa kojom je rover stigao na Mars.

Konkretno, na fotografiji se nalazi poliestersko vlakno koje se koristi kao mreža u termo vrećama i koje je zaduženo za regulaciju temperature opreme. Iako to vlakno ne bi trebalo da predstavlja problem, NASA-ini stručnjaci su ipak zabrinuti. Naime, jedan od zadataka rovera Perseverance jeste da sakuplja uzorke tla sa Marsa i stavi ih u posebne posude. Te posude bi se, u sklopu veće i veoma kompleksne svemirske misije u kojoj učestvuju NASA-a i ESA, tokom sledećih godina trebale da se prebace na Zemlju.

Potencijalni problem sa svemirskim smećem na marsovskoj površini jeste što bi ono moglo da dovede do kontaminacije tla, odnosno uzoraka koji bi na kraju trebalo da završe na našoj planeti. Ako do toga dođe, onda nećemo imati pravu sliku sastava zemlje sa Marsa.

Dok je fotografija poliesterskog vlakna sa Marsa pažnju najviše plenila zbog činjenice što nko nije znao njen izvor, do sada se najspektakularnijom fotografijom sa Crvene planete pokazala ona snimljena u aprilu. Nju nije snimio "Perseverance", već helikopter "Ingenuity", a prikazuje ostatke letelice sa kojom su rover i helikopter stigli na Mars, a čak se vidi i padobran sa kojim je sletela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: