Alpski glečeri nestaju – niko ne zna šta se "krije" ispod njih

Visoke temperature koje su "osvojile" i evropski kontinent tope glečere na švajcarskim Alpima. Povlačenjem leda i snega ostaju ljudske kosti, delovi aviona...

Život

Izvor: RTS

Sreda, 10.08.2022.

09:39

Alpski glečeri nestaju – niko ne zna šta se
Foto: Profimedia

Ispod leda koji polako nestaje otapanjem, uglavnom zbog globalnog zagrevanja planete, na švajcarskim glečerima, se na mestu gde je bio ledeni pokrivač pojavila olupina aviona nestalog 1968. godine, a francuski alpinisti pronašli su i ljudske kosti dok su se peli na glečer Česjen.

"Posmrtni ostaci alpinista otkriveni su u blizini staze koja se ne koristi već desetak godina", rekao je Dario Andenmaten, upravnik planinske kuće, iz koje većina alpinista započinje svoj uspon.

U regionu Alpa još od 1925. godine postoji lista nestalih lica, na kojoj je oko 300 imena.

Jedno od nestalih lica je i milioner, vlasnik lanca supermarketa Karl Irivan Hab, koji je bio državljanin Nemačke, Rusije i SAD. Nestao je 7. aprila 2018. godine u regiji Cermati tokom skijaškog treninga.

Nemački mediji pisali su o nestanku i smatraju da je telo pronađeno na glečeru Stokji Hab, tokom 2021. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: