Naučnici zbunjeni tajanstvenim rupama otkrivenim na dnu okeana

Tokom nedavne ekspedicije u neistražene dubine severnog Srednjoatlantskog grebena, pomorski istraživači su naišli na nešto vrlo neobično – sitne otvore iskopane u sedimentu, pravilno raspoređene u desetine relativno pravih linija.

Život

Izvor: RTS

Utorak, 02.08.2022.

10:02

Naučnici zbunjeni tajanstvenim rupama otkrivenim na dnu okeana
Foto: Lillac/Shutterstock

Rupe na morskom dnu obično ne bi posebno iznenadile okeanografe i pomorske biologe, ali ove, nedavno otkrivene, imale su neverovatno pravilan oblik i uredan, ravnomeran raspored. Da se ne nalaze otprilike dva i po kilometra ispod površine Atlantskog okeana u potpunoj nedođiji, još bi se moglo pomisliti da su delo ljudskih ruku.

Istraživači američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu na brodu "Oušns eksplorer" koristili su robotsku podmornicu za istraživanje podvodnog vulkanskog grebena severno od Azorskog arhipelaga, u blizini Portugala 23. jula. Otprilike nedelju dana kasnije istraživači su našli još četiri seta rupa oko 483 kilometra dalje, na 1,6 kilometara dubine.

Nacionalna uprava za okeane je zatražila mišljenje javnosti i na službenoj stranici na Fejsbuku i Tviteru pitala pratioce šta misle od čega potiču ove rupe. Dobijali su, naravno, najrazličitije odgovore – od vanzemaljaca i nepoznate vrste rakova, do izbijanja gasa.

"Rupe neodoljivo podsećaju na delo ljudskih ruku, a male gomile sedimenta oko njih ukazuju na to da su iskopane. Pokušali smo, ali nismo bili u mogućnosti da zavirimo u rupe i probodemo ih alatima sa vozila na daljinsko upravljanje", stoji u saopštenju za javnost.

Da bi stvar bila još čudnija, ovo nije prvi put da naučnici vide takve rupe. One zbunjuju istraživače skoro dvadeset godina. Godine 2004. objavljeno je da su u istoj oblasti viđene iste takve rupe, a kako bi ih opisali, istraživači su ih nazvali "lebenspuren", što na nemačkom znači "tragovi života". "Od čega potiču ove rupe i na koji su način napravljene i dalje je nepoznato, ali okolni sedimenti mogu da upućuju na zaključak da su ih napravili organizmi, vodene životinje koje žive u supstratu i koje su posebno česte u mekim sedimentima", napisali su autori izveštaja iz 2004. godine.

"Nijedan načinjen krupan plan ovih otvora nije pokazivao da se unutra nalaze bilo kakvi živi organizmi. Nije bilo vidljivo ni da li su rupe međusobno bile povezane ispod površine sedimenta."

U nedavnoj ekspediciji, istraživači su bili u mogućnosti da uzorkuju sediment oko rupa pomoću uređaja za usisavanje kojim je opremljena istraživačka podmornica, u nadi da će možda rasvetliti živi li nešto unutra ili nema ničega.

Nakon što je radio i na nedavnom istraživanju i na dokumentu iz 2004. godine, pomorski biolog Majkl Vekione želi da sazna šta se krije ispod srednjoatlantskog peska.

"Tamo se nešto važno dešava, a mi ne znamo šta je. Misterije još uvek postoje", rekao je Vekione za Njujork tajms, prenosi Sajens alert.

Misteriozni Srednjoatlantski greben

Prostirući se duž impresivnih 16.000 kilometara, Srednjoatlantski greben je najduži planinski venac na svetu – uprkos činjenici da ga većina nas nikada nije videla.

Vrlo malo se zna o tom regionu i zato je poslata ekspedicija. Oni će istraživati i oblast raseda Čarli Gibs koji preseca greben i Azorsku visoravan, koja se nalazi istočno od Srednjoatlantskog grebena, gde se spajaju tri glavne tektonske ploče.

Kao što se i može pretpostaviti, s obzirom na sve ove karakteristike reljefa, Srednjoatlantski greben je žarište zemljotresa, a u tom potezu se nalazi i veliki broj hidrotermalnih izvora, gde magma iz unutrašnjosti zemlje obezbeđuje toplotu koja omogućava život na velikim dubinama.

Članovi misije se nadaju da će saznati još nešto o tom okeanskom ekosistemu, ali i o nastanku čudnih rupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: