NASA uskoro objavljuje najnovije fotografije zvezda, čeka nas istorijski trenutak

Ostalo je još samo nekoliko dana do svečanog predstavljanja prvih fotografija koje je napravio novi svemirski teleskop Džejms Veb. Kako je najavila NASA, fotografije će biti predstavljene javnosti 12. jula 2022. godine, a prema izjavama naučnika koji su fotografije već videli, reč je o "istorijskim fotografijama".

Život

Izvor: Dnevnik.hr

Subota, 09.07.2022.

17:49

NASA uskoro objavljuje najnovije fotografije zvezda, čeka nas istorijski trenutak
Foto:Profimedia

"Ono što sam videla dirnulo me je i kao naučnika, i kao inženjera i kao čoveka", izjavila je zamenica direktora NASA-e Pem Melroj u razgovoru sa novinarima.

"Zaista je teško ne videti univerzum u novom svetlu i doživeti taj trenutak veoma lično. To je emotivan trenutak kada odjednom shvatite neke od tajni univerzuma", otkrio je menadžer NASA-ine naučne misije Tomas Zurbuhen.

I prva fotografija, koja je zapravo snimljena tokom kalibracije instrumenta i testa termičke stabilnosti sredinom maja, pokazala je da nas čeka prava poslastica.

Kako su istakli iz NASA-e, fotografija nije nastala u okviru naučnog posmatranja, ali ukazuje na snagu teleskopa. Tako se zvezde mogu jasno videti sa njihovim dugim, oštro definisanim difrakcionim šiljcima. Fotografija je napravljena korišćenjem 72 ekspozicije tokom 32 sata i jedna je od najdubljih slika svemira ikada snimljenih.

Kada je otvor blende FGS otvoren, on ne koristi filtere u boji kao drugi naučni instrumenti – što znači da je nemoguće proučavati starost galaksija na ovoj slici. Ali čak i kada pravi neplanirane slike tokom testa, FGS je sposoban da snimi zapanjujuće poglede na svemir, ističe NASA.

Opservacije nisu optimizovane za otkrivanje bledih objekata, ali slika ipak hvata izuzetno blede objekte i predstavlja najdublju sliku infracrvenog neba do sada.

Nefiltrirani odziv talasne dužine provodnika, od 0,6 do 5 mikrometara, pomaže da se obezbedi ova ekstremna osetljivost. Slika je jednobojna i prikazuje se u lažnoj boji sa belo-žuto-narandžasto-crvenom koja predstavlja progresiju od najsvetlije do najtamnije. Svetla zvezda na desnoj ivici je 2MASS 16235798+2826079. Na ovoj slici postoji samo nekoliko zvezda - koje se razlikuju po difrakcijskim šiljcima. Ostali objekti su hiljade bledih galaksija, neke u obližnjem univerzumu, ali mnogo, mnogo više u udaljenom univerzumu, istakli su prilikom objavljivanja fotografije iz NASA-e.

Podsećanja radi, prve fotografije svemirskog teleskopa Džejms Veb biće objavljene u direktnom prenosu koji ćete moći da pratite na Zimu, ali i na zvaničnim kanalima NASA-e.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: