Naučnici pronašli supercrve koji vole da jedu stiropor - korisno za nas, nezdravo za insekte

Polistren je jedan od najčešćih oblika plastike. Koristi se u materijalima za pakovanje, jednokratnom priboru za jelo, kutijama za CD-ove, itd. Vrlo često ga vidimo u formi ekspandirane pene, poznate kao stiropor.

Život

Izvor: B92

Petak, 10.06.2022.

12:43

Naučnici pronašli supercrve koji vole da jedu stiropor - korisno za nas, nezdravo za insekte
Foto: Profimedia/ Sergei Karpukhin/ TASS

Problem je što ga nije lako reciklirati i većina polistirena završava na deponijama ili u okeanima, gde predstavlja opasnost za morski život.

Ali sada su naučnici s australijskog Univerziteta Kvinslend otkrili da supercrvi, odnosno larve crva 'Zophobas morio', vole da jedu taj materijal, a njihovi crevni enzimi mogli bi da budu rešenje za veći nivo recikliranja polistirena, piše "Science Alert".

Mogu da prežive i ako se samo hrane stiroporom

Zoolog Kris Rinke rekao je za AFP kako su prethodna istraživanja pokazala da sićušni voštani crvi i brašnari (koji su takođe larve insekata) pokazuju sklonost konzumiranju plastike i da su zato pretpostavili da bi još veći crvi mogli da budu dodatno efikasniji.

Naime, supercrvi narastu do pet centimetara i uzgajaju se kao hrana za gmizavce i ptice ili čak za ljude u zemljama kao što su Tajland i Meksiko. Rinke i njegove kolege držali su supercrve tokom tri nedelje na različitim režimima ishrane. Nekima su davali stiropor, nekima mekinje, a drugima ništa.

"Uočili smo da supercrvi mogu da prežive i ako se samo hrane stiroporom, čak i da dobiju na težini u poređenju s kontrolnom grupom koja je gladovala, što ukazuje na to da ovi crvi mogu da dobiju energiju jedući polistiren", rekao je.

Problem - takva ishrana loše utiče na zdravlje crva

Iako su supercrvi uzgajani na polistirenu završili svoj životni ciklus pretvarajući se u čaure, a zatim u bube, testiranja su pokazala da je u njihovim crevima došlo do gubitka mikrobne različitosti i pojave potencijalnih patogena. To znači da iako ovi insekti mogu da prežive na polistirenu, to zapravo nije njihova prirodna hrana i polistiren loše utiče na njihovo zdravlje.

Naučnici su stoga napravili analizu mikroba u njihovim crevima kako bi otkrili koji su enzimi u genima uključeni u razgradnju plastike.

"Na kraju, želeli bismo da izbacimo supercrve iz tog procesa"

Rezultati ovog istraživanja mogli bi biti primjenjivi na dva načina. Jedan je da se supercrvima, uz polistiren, doda i biootpad, što bi pozitivno uticalo na njihovo zdravlje. Drugi način je da se naprave postrojenja za recikliranje koja oponašaju varenje larvi, odnosno da prvo usitnjavaju plastiku, a zatim je "probavljaju" putem bakterijskih enzima.

"Na kraju, želeli bismo da izbacimo supercrve iz tog procesa", rekao je Rinke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: