- Nauka -

Kanal Sebeš zagađen septičkim jamama, pomor ribe preti i u ribnjacima

Pre samo nekolioko meseci zaposlenima u ribnjaku "Mika Alas" najveći problem je bio kako sačuvati šarane od lopova. Međutim, ovom beogradskom ribnjaku sada preti i zagađenje iz kanala Sebeš.

Izvor: RTS
Podeli
Ilustracija/Foto: Melissa King/Shutterstock
Ilustracija/Foto: Melissa King/Shutterstock

Nije samo neprijatna slika, već i miris koji se širi iz kanala Sebeš. Nekada se ovde pecala riba, ali zbog zagađenosti, već godinama nije tako, kažu pecaroši. Ne mogu više da pecaju ni na jezeru, jer se u njega upumpava voda iz kanala. Jezero pripada ribnjaku "Mika Alas", a tu je prethodnih dana uginulo više od stotinu šarana, težine od 15 do 20 kilograma.

"Kao dete sam tamo pecao, međutim sad nema šta tu da se peca. Ni tamo ni ovde sada jer je zagađeno. Najveći problem je što mi tu vodu iz kanala upumpavamo ovde u ovo jezero", naglašava Zoran Kulić, lokalni pecaroš.

"To je za nas veliki udarac jer nije lako napraviti ribu te težine. Potreban je period od pet do 10 godina da bi mi napravili ribu te veličine i te težine", ističe Bojan Đurđević iz Ribnjaka "Mika Alas".

Postoji opasnost da zagađena voda dođe i do drugog jezera gde se gaje šarani za prodaju. Osim što je crna, na nekim mestima voda se u kanalu Sebeš od fekalija ne vidi. Oni koji žive pored kanala kažu da često osećaju neprijatan miris u kućama. Za to krive benzinsku pumpu koja izdaje poslavni prostor raznim firmama. Iz Udruženja Eko-pančevački rit kažu da ne vode računa o septičkim jamama.

Septičke jame zagađuju vodu

"Septičke jame se brzo napune jer ima veliki broj zakupaca i pošto ne može cisterna koja odvozi fekalne vode da postigne odnošenje. Oni imaju svoju cisternu u krugu i ona bi trebalo da skuplja atmosferske vode kada se nakupe, i da sipa u separator. Ali ponekad, oni napune i sipaju direktno u separator, a iz separatora ide u kanal Sebeš", objašnjava Zoran Janković iz Udruženja Eko-pančevački rit.

Rešenje je izgradnja mini sistema za preradu otpadnih voda. Ekipa RTS-a se obratila vlasniku pumpe, ali oni nisu mogli da obezbede sagovornika. Ipak, rekli su da otpadne vode ispituju svaka četiri meseca i da redovno čiste cev od septičke jame do kanala.

"Tu se pecalo po 20, 30 komada dnevno. Sada, vidite, nikog nema. Ovih dana je isplivavalo dnenvo i do šest-sedam komada. Isti problem se desio i prošle godine. Crklo je hiljadu komada u tri-četiri dana", dodaje Kulić.

Da se ne ponovi situacija od prošle godine

Iz Ekološke policije saopštavaju da do sada nisu dobili prijavu o pomoru ribe, ali da će izaći na teren da provere o čemu je reč. Obratili smo se i komunalnoj inspekciji koja je poslala vodnog inspektora. Na terenu je zatekao uginulu ribu i naložio ispitivanje vode, a rezultati će se znati narednih dana.

"Nadam se da ćemo ovo da rešimo na ovom nivou i da smo izbegli katastrofu zato što smo preduzeli neke mere na vreme, i uspeli smo da vidimo i ovo. Da nismo videli možda bi se ponovila situacija od prošle godine", napominje Đurđević.

Prošle godine malo je nedostajalo da ribnjak "Mika Alas" prestane sa radom. Ovo je jedini ribnjak u Beogradu koji gaji šarane, a nije ugrožena samo riba nego i ostali biljni i životinjski svet koji se ovde od fekalija jedva nazire. Ugroženi su i oni koji pored kanala žive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu