Rover na Marsu ruši sve rekorde FOTO/VIDEO

Više od 13 meseci nakon što je rover Perseverance sleteo na Mars (18. februara 2021.), kamere rovera konačno su uočile neke od delova sistema za sletanje koji su rover sigurno spustili na tlo, piše Science Alert.

Život

Izvor: B92

Sreda, 13.04.2022.

16:25

Rover na Marsu ruši sve rekorde FOTO/VIDEO
Foto: Profimedia

Padobran i zadnju školjku snimio je Perseveranceov MastCam-Z, posmatrani u daljini, južno od trenutne lokacije rovera. Slika je snimljena na Sol 404, odnosno 6. aprila 2022. na Zemlji.

Inače, rover bi mogao napraviti kratak izlet na početku misije kako bi snimio ostatke sistema za sletanje. Ali Perseverance je morao da vozi oko nekog opasnog terena kako bi došao do velikog područja kratera Jezero koje je naučni tim želeo da prouči, nazvanog South Séítah. To je bilo blizu područja gde je padobran sleteo, a rover je konačno stigao tamo. Padobran je odbačen tokom sletanja kako bi Skycrane mogao da spusti rover na površinu.

Slika snimljena kamerom HiRISE na Mars Reconnaissance Orbiteru koja prikazuje mesto padobrana i zadnje školjke, zajedno s roverom i ostalim predmetima sa sletanja. Ova slika snimljena je dan nakon što je Perseverance sleteo.

Ova HiRISE slika Perseverance Rovera na površini Marsa takođe pokazuje mnoge delove sisitema spuštanja. Svaki deo prikazuje područje prečnika oko 650 stopa (200 metara). Sam rover nalazi se u središtu uzorka eksplozije koji je stvorio lebdeći Skycrane koji ga je tamo spustio. Skycrane je odleteo i srušio se na sigurnoj udaljenosti stvarajući uzorak krhotina u obliku slova V.

A sada, Perseverance se povlači kako bi dosegao sledeću ciljnu lokaciju za drugu naučnu kampanju misije, područje koje izgleda kao velika rečna delta. Izbor da prvo prouči South Séítah bio je izbor koji je tim napravio znajući da će se kasnije morati povući kako bi stigli do delte.

Perseverance ruši rekorde

Perseverance koristi automatske navigacije i relativno brzo napreduje posvećujući nekoliko sati dnevno vožnji po vrlo glatkom terenu.

Perseverance je srušila dosadašnje rekorde rovera za udaljenost pređenu u jednom danu vozeći 319,8 metara na Solu 351.

Curiosity je napravio brojne vožnje preko 100 metara, ali nijedan preko 200 metara. To je delimično bilo zbog kamenitog terena. Opportunity, koji je sleteo još 2004. godine, imao je nekoliko vrlo glatkih delova terena, što mu je omogućilo da pređe do 228 metara u jednom danu koristeći solarnu energiju samo godinu dana nakon sletanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: