Pronađen fosil koji "možda" potvrđuje da je asteroid zbrisao dinosauruse sa lica Zemlje

Naučnici su otkrili dobro očuvanu nogu dinosaurusa čija priča datira još od dana udara asteroida, koji je zbrisao populaciju dinosaurusa sa Zemlje.Bilo je to pre 66 miliona godina.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 07.04.2022.

15:25

Pronađen fosil koji
Foto: Kostiantyn Ivanyshen/Shutterstock

U američkoj državi Severna Dakota na nalazištu Tanis pronađena je fosilizovana noga dinosaura na kojoj je očuvana čak i koža. Naučnici tvrde da je dinosaurus kome je pripadala pronađena noga nastradao na dan udara asteroida koji je uništio populaciju dinosaurusa pre 66 miliona godina.

Kako navodi Bi- Bi- Si pronađeno je veoma malo ostataka u stenama na osnovu kojih je proučavana ova tema o nestanku dinosaurusa.Zbog toga su nalazi u Tanisu veoma posebni.

Tokom poslede tri godine tim Bi- Bi -Si-ja proveo je dosta vremena na lokalitetu Tanis snimajući sa dokumentaristom Sir Dejvidom Atenboroom.

Mnogi otkriveni primerci će biti prikazani prvi put, a među primerima dobro očuvanih stvorenja od trenutka kada je asteroid udario u Zemlju, tu je riba koja je udisala krhotine udara, koža od rogatog triceratopsa i embrion letećeg pterosaurusa koji je još uvek u njegovom jajetu.

Pretpostavka je da se glavno mesto udara asteroida koji je bio širok 12 kilometara nalazi u Meksičkom zalivu, mesto Tanis u Severnoj Dakoti koje je udaljeno oko 3.000 kilometara od zaliva. Misterija je zbog čega su ostaci tako dobro očuvani.

Veruje se da su ostaci životinja i biljaka u Tanisu bili skupljeni u deponiju sedimenta nastalu od talasa rečne vode u kojoj su se nalazili okeanski organizmi pomešani sa životinjama koje naseljavaju kopnene sredine.

Naučnici takođe veruju da su pronašli deo samog asteroida. To je zato što je jesetra pronađena na lokaciji Tanis udahnula kuglice rastopljenih stena koje su emitovane pri udaru.

Kada su naučnici ispitali ove kuglice u škrgama jesetri, otkrili su da su povezane sa mestom udara u Meksiku, a dva primera koja su bila umotana u smolu drveća imala su male inkluzije vanzemaljskog porekla.

"Uspeli smo da razdvojimo hemiju i identifikujemo sastav tog materijala. Svi dokazi, svi hemijski podaci iz te studije snažno sugerišu da gledamo u komad asteroida koji je obrisao dinosauruse sa naše planete", rekao je profesor Univerziteta u Mančesteru Fil Mening.

Vođa istraživanja profesor Robert Deplama sa Univerziteta u Mančesteru, istakao je da postoji toliko detalja koji nam govore šta se događalo iz trenutka u trenutak, kao kada gledamo film.

Profesor Pol Baret sa Prirodno-istorijskog muzeja u Londonu je za Bi- Bi- Si rekao da se radi o Teselosaurusu.

To je vrsta dinosaurusa koja je izgledala kao veliki gušter. Po svemu sudeći ova noga je od dinosaura otkinuta jako brzo i ne vide se dokazi neke bolesti noge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: