- Nauka -

Naučnici potvrdili: Zemlju prati još jedan trojanac

Naučnici su potvrdili da Zemlju prati trojanski asteroid, tek drugi takav objekat ikada otkriven, a kako kažu istraživači, ovaj primerak obećava mnogo više u odnosu na prethodni.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Trojanski asteroidi dele orbitu planete u tačkama gde se gravitacija Sunca i planete međusobno poništavaju. Dok neke planete imaju čitava plemena trojanskih asteroida, njihovo pronalaženje oko Zemlje je veoma teško.

Ranije otkriveni trojanski asteroid imena su dobili po onima koji su prvi put pronađeni oko Jupitera, a nazvani su po ličnostima iz Trojanskog rata.

Međutim, do sada je oko Zemlje primećen samo jedan, poznat kao 2010 TK7. Naime, 12. decembra 2020. naučnici su uočili intrigantan objekat.

Rana zapažanja su sugerisala da je u pitanju još jedan zemaljski trojanac, ali to je bilo teško proveriti, jer se nije moglo sa sigurnošću znati kuda je otišla njegova orbita.

Trojanski asteroid 2010 TK7; Foto: Profimedia
Trojanski asteroid 2010 TK7; Foto: Profimedia

Sada su istraživači detaljno opisali tu orbitu kombinovanjem podataka iz arhiva sa zapažanjima sprovedenim sa Zemlje. Taj rad potvrđuje da je objekat zapravo zemaljski trojanac, kako se i mislilo.

Još uvek nije jasno odakle je tačno došao. Jedna od pretpostavki je da je započeo svoj život u glavnom asteroidnom pojasu dalje u Sunčevom sistemu, i bio izbačen kada je stupio u interakciju sa Jupiterovom gravitacijom.

Iako ne znaju odakle je došao, naučnici znaju kuda objekat ide. Zapažanja sugerišu da će ostati u svojoj sadašnjoj orbiti još 4.000 godina.

Takođe se čini da je to asteroid tipa C-kompleksa, koji se uglavnom sastoji od ugljenika. Novi asteroid, poznat kao 2020 KSL5, takođe je veći od svog prethodnika, što omogućava da mu se pristupi sa manje potrebnog goriva.

"Stoga ovi objekti mogu postati idealna mesta za svemirske misije i, u daljoj budućnosti, za nastanjivanje ljudskih baza ili instaliranje naučnog hardvera koji bi imao koristi od njihove posebne lokacije", pišu autori.

Oni detaljno opisuju to istraživanje u novoj studiji: "Analiza orbitalne stabilnosti i fotometrijska karakterizacija drugog Zemljinog trojanskog asteroida 2020 KSL5", objavljenoj u časopisu "Nature Communications".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu