- Nauka -

Dok neki milijarderi lete u svemir, jedan spasava Zemljane jeftinim lekovima

I dok milijarderi poput Džefa Bezosa (Blue Origin) Ričarda Brensona (Virgin Galactic) lete u svemir iz gušta, kunu se u društvenu odgovornost i zelene tehnologije, dok u isto vreme prže tone goriva za svoje kaubojske poduhvate u svemiru, neki se drugi milijarderi okreću zaista prema društvu (na Zemlji) tražeći način na koji mogu pomoći, pogotovo u ovakvim vremenima u kojima se nalazimo poslednje dve godine.

Izvor: lider.media
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ove privatne avanture koje, iako se prodaju pod svemirske, a čak nisu ni to, ne koriste običnom čoveku. Teško je poverovati u priču kako je to za boljitak čovečanstva ili preteča za rešavanje nekih od najtežih svetskih izazova, od klimatskih promena, do siromaštva, gladi u svetu i bolesti.

Kritičari svemirskih kauboja tvrde da je bolje sve te resurse iskoristiti na Zemlji dok oni koji ih podržavaju kažu kako će svemirska trka između Bezosa i Brensona stvoriti nove transformativne tehnologije i nove industrije koje s vremenom mogu da daju trilijone svetskom poretku. Uz dvojicu navedenih svemirskih kauboja tu je i Ilon Mask sa svojim Space X-om, iako on još uvek sam nije poleteo sa Zemlje. No, i njega NASA navodi u priči pa kažu kako su upravo Space X od Maska i Blue Origin od Bezosa već sad zaslužni za jeftiniji način dolaska na rub svemira tj. do niže orbite. No, šta to sve znači za običnog čoveka? Apsolutno ništa.

Ludi Maverik

Zato se sad vraćamo na jednog milijardera koji svoj doprinos društvu ipak vidi tu na Zemlji. Radi se o Marku Kubanu, vlasniku NBA kluba Dallas Mavericks, milijarderu i investitoru koji je odlučio da otvori onlajn apoteku u kojoj će prodavati više stotina generičkih lekova koji spašavaju živote po ceni koja je apsolutno neočekivana, ali će je pozdraviti milioni ljudi kojima su ovakvi lekovi potrebni, a koji ih inače ne mogu priuštiti.

Kubanov Cost Plus Drug Company ima u cilju da ponudi što više generičkih lekova po što nižoj ceni, kaže Kuban, a na pitanje o povratu ulaganja kaže da nema puno govora.

"Naš je izazov gurati cene što niže a ne takmičiti se ni sa kim", kaže Kuban pa nastavlja da je njegov KPI ili ključni pokazatelj uspešnosti manje stresa za pacijente koji će na ovaj način doći do preko potrebnih lekova po niskim cenama.

Kompanija trenutno nudi generičke verzije lekova za sve, od migrene preko HIV-a do kontracepcije, ali nema posebnog prioriteta za one na popisu osim što se mogu i treba ih ponuditi jeftinije, objasnio je Kuban. Nema odbora koji odlučuje koji su uslovi sledeći na popisu ili nešto slično, dodaje.

Što se samih cena tiče, pogledom na Kubanovu online apoteku može se videti da su lekovi zaista izuzetno jeftini, a cene se kreću od 3 do 40 dolara. Recimo, lek Imatinib, generični pandan Gleevecu, inače leku za rak koji košta 2.500 dolara u SAD-u, u Kubanovoj apoteci košta samo 17 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu