- Nauka -

Raketa Spejs Iks ostala bez goriva - uskoro pada na Mesec: "Tražićemo krater"

Deo rakete Spejs Iks trebalo bi da padne na Mesec početkom marta, prema proračunima naučnika američke svemirske agencije NASA.

Izvor: 24sata.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Na današnji dan, u Kejp Kaneveralu, prilikom poletanja, eksplodirala je svemirska letelica "Čelindžer". Svih sedam astronauta je poginulo.

Naučnici pomno prate putanju druge faze Falkona 9, rekao je predstavnik NASA-e u četvrtak. Raketa je prvobitno poletela sa Kejp Kanaverala 2015. godine noseći opservatoriju "Deep Space Climate", satelit za posmatranje.

Međutim, od tada je ostala u svemiru i nema dovoljno goriva za povratak na Zemlju.

Ako ostaje na svojoj trenutnoj putanji pala bi na tamnu stranu Meseca 4. marta, rekla je NASA.

"SpaceX", privatna kompanija u vlasništvu milijardera Ilona Maska, koja je prevozila materijal i posadu u svemir, nije se oglasila.

NASA je rekla da neće moći da posmatra udar rakete teške četiri tone iz svog "Lunar Reconnaissance" Orbitera, ali će naučnici pratiti da li će i kako sudar uticati na Mesec i da li može da se vidi krater nakon pada.

Traženje kratera biće veliki izazov i može da potraje danima ili mesecima, rekao je predstavnik, uprkos tome opisujući sudar kao jedinstvenu pojavu koja "predstavlja uzbudljivu priliku za istraživanje".

Proučavanje kratera koji je formirao leteći objekat s poznatom masom i brzinom (putovaće brzinom od 9.000 kilometara na sat), kao i sastavom materijala, moglo bi da pomogne u unapređenju naučnog proučavanja Meseca.

Svemirske letelice već su se namerno rušile na Mesec u naučne svrhe, kao što je to bilo tokom misija Apollo za testiranje seizmometara.

Astronom Bil Grej, tvorac računarskog programa koji se koristi za određivanje putanja asteroida i drugih objekata, bio je prvi koji je izračunao novi smer udara u Mesec.

On misli da svemirski otpad uvek treba usmeriti prema Mesecu kada je to moguće.

"Ako udari u Mesec, onda zapravo nešto naučimo iz toga", rekao je Grej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu