Uočen nepoznati objekat sa snažnim magnetnim poljem; Astronomi: "Bilo je sablasno – blizu nam je"

"Misteriozni" objekat koji je samo 4.000 svetlosnih godina udaljen od Zemlje ne nalikuje ničemu ikada pre viđenom u svemiru, rekli su astronomi, piše "Independent".

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 27.01.2022.

10:01

Uočen nepoznati objekat sa snažnim magnetnim poljem; Astronomi:
Foto: Profimedia

Spekuliše se da bi nepoznati objekat koji ima snažno magnetsko polje mogao da bude neutronska zvezda ili beli patuljak.

Dok se brzo okretao u svemiru, ogromni nalet zračenja blesnuo bi ka posmatračima tri puta na svakih sat, postavši tako jedan od najsvetlijih objekata na noćnom nebu.

"Ovaj objekat se pojavljivao i nestajao u periodu od nekoliko sati tokom naših posmatranja", rekla je Nataša Harli Voker iz Međunarodnog centra za istraživanje radio-astronomije, koja je vodila istraživanje.

"To je bilo potpuno neočekivano. Bilo je nekako sablasno za astronoma jer na nebu ne postoji ništa što bi se tako ponašalo. I stvarno nam je prilično blizu – udaljeno je oko 4.000 svetlosnih godina. Nalazi se u našem galaktičkom dvorištu", rekla je astrofizičarka.

Dodala je da se posmatranja podudaraju s predviđenim astrofizičkim objektom nazvanim "magnetar ultradugog perioda".

"To je vrsta sporo rotirajuće neutronske zvezde za koju se predviđa da teoretski postoji", rekla je, dodajući da niko nije očekivao da će ih direktno otkriti jer se pretpostavljalo da se ne mogu videti tako jasno.

"Nekako pretvara magnetnu energiju u radio-talase mnogo efikasnije od svega što smo pre videli", dodala je.

Objekat je pomoću teleskopa Murchison Widefield Array otkrio student Tiron O'Doerti, u zaleđu Zapadne Australije.

"Zanimljivo je što se izvor koji sam identifikovao prošle godine pokazao tako posebnim objektom. Široko vidno polje i ekstremna osetljivost MWA-a savršeni su za snimanje cijelog neba i otkrivanje neočekivanih pojava", poručio je.

Postoji široka lepeza različitih objekata u svemiru koji se pale i gase, a astronomi ih nazivaju "prolazni procesi". Obično potiču od smrti masivne zvezde ili treperavih ostataka koji ostaju kada se to dogodi.

Mogu da idu brzo – poput neutronske zvezde, koja se zove pulsar, a može da se pali i gasi unutar milisekunde ili sekunde. Takođe, mogu da se pojavljuju tokom nekoliko dana i nestaju nakon nekoliko meseci, kao u slučaju supernova. Ali nešto u sredini, kao novi objekat, veoma je neobično.

"Više detekcija će reći astronomima da li je ovo bio redak jednokratni događaj ili velika nova populacija koju nikada ranije nismo primetili", rekla je dr Harli Voker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: