Naučnici pod zemljom otkrili "čudo evolucije" - ima 1.306 nogu

Duboko pod zemljom u istraživačkoj bušotini u rudarskoj regiji Australije naučnici su otkrili "čudo evolucije", neverovatno duguljastu slepu stonogu, podrazred stonoga, koja ima više nogu od svih poznatih životinja, tačnije njih 1.306.

Život

Izvor: index.hr

Petak, 17.12.2021.

15:27

Naučnici pod zemljom otkrili
Foto: Profimedia

Tanušna bleda stonoga doseže oko 95 mm dužine i širine je 0.95 mm s konusnom glavom, ustima u obliku kljuna i velikim člankovitim izdancima na vrhu glave - verovatno jedinom izvoru osećaja jer joj nedostaju oči, objavili su naučnici.

"Pre nijedna poznata stonoga zapravo nije imala 1.000 nogu uprkos engleskom nazivu koji znači 'hiljadu stopala'", rekao je entomolog Paul Marek s Virginia Techa, glavni autor istraživanja.

Stvorenje se zove Eumillipes persephone. Šačica otkrivenih jedinki živela je na dubini od gotovo 60 metara pod zemljom. Ženke su imale više nogu od mužjaka.

"Po mom mišljenju, ovo je zadivljujuća životinja, čudo evolucije", rekao je koautor studije biolog Bruno Buzato.

Najekstremnija dužina do sad

"To predstavlja najekstremniju dužinu do sada pronađenu kod takvih stonoga, koje su bile prve životinje koje su osvojile kopno. A posebno je ova vrsta uspela da se prilagodi životu nekoliko desetina metara duboko u tlu, u suvoj i surovoj okolini gde je vrlo teško pronaći da stonoga preživi na površini", dodao je Buzato.

Do sada je "najnogatija" bila kalifornijska Illacme plenipes, sa 750 nogu.

Istraživači veruju da je razvoj tolikog broja nogu pomogao Eumillipesu.

"Verujemo da veliki broj nogu pruža prednost u smislu vuče/sile za guranje njihovih tela napred kroz male praznine i pukotine u tlu u kojem žive", rekao je Buzato.

Vrsta živi u potpunoj tami u podzemnom staništu prepunom gvožđa i vulkanskih stena. U nedostatku očiju koristi se drugim čulima, kao što su dodir i miris, da percipira svoju okolinu. Pripada porodici stonoga koje se hrane gljivama, pa istraživači veruju da se time i hrani.

1.306 nogu

Otkrivena je u regiji Goldfields-Esperance u zapadnoj Australiji, u području gde rudari kopaju zlato i druge minerale, uključujući litijum i vanadijum. Četiri jedinke Eumillipes opisane su u studiji, a još četiri su pronađene. Nijedna od njih nije analizirana živa.

Jedna od odraslih ženki opisanih u studiji imala je 1.306 nogu, a druga 998. Jedan od dva odrasla mužjaka imao je 818 nogu, a drugi 778.

Broj nogu nije ujednačen kod ovakvih stonoga jer se presvlače, odbacujući svoj čvrsti spoljni sloj, koji ponovno raste i dodaju se nožni segmenti tokom života.

"Kod njih je uobičajeno da jedinke dobiju više nogu tokom presvlačenja tako da starije jedinke imaju više nogu od mladih", rekao je Buzato.
Foto: Profimedia
Šta su novootrivene stonoge?

Uobičajeno one imaju oko 100 do 200 nogu. Nakon njih stonoge imaju najveći broj nogu, čak 382. Stonoge imaju jedan par nogu po segmentu tela, dok ove otkrivene imaju dva para.

Naučno ime novootkrivenog stvorenja znači "istinskih hiljadu stopa" i upućuje na Persefonu, kraljicu podzemlja u starogrčkoj mitologiji. Ove stonoge, prvi put su se pojavile pre više od 400 miliona godina.

Danas je poznato oko 13.000 vrsta koje žive u svim vrstama okoline, hrane se raspadajućom vegetacijom i gljivama. Oni igraju važnu ulogu u ekosistemu razgrađujući materiju kojom se hrane te oslobađajući njene sastavne delove.

"Ove hranjive supstance tada mogu koristiti buduće generacije života", rekao je Marek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: