Zemlja dobija svoju "crnu kutiju": "Snimamo kako naša civilizacija samu sebe vodi u propast"

Neuništiva "crna kutija" biće izgrađena na granitnoj površini na zapadnoj obali Tasmanije u Australiji početkom 2022. godine. Njena misija biće da snima "svaki korak čovečanstva" prema klimatskoj katastrofi, što će omogućiti zapis budućim civilizacijama, koje bi na temelju toga mogle da razumeju šta je uzrokovalo nestanak naše civilizacije, prenosi australijska televizija ABC.

Život

Izvor: Dnevnik.hr

Utorak, 07.12.2021.

12:46

Zemlja dobija svoju
Foto: AleksandrMorrisovich/Shutterstock

Spomenuti projekat predvodi kompanija za marketinško komuniciranje Klemenger BBDO u saradnji sa naučnicima Univerziteta Tasmanija i trenutno se nalazi u takozvanoj beta fazi, a podaci o koracima koje radimo prema klimatskoj katastrofi već se prikupljaju na internet-stranici tog projekta.

"Crna kutija" koja će biti izgrađena biće zapravo monolit veličine gradskog autobusa napravljen od 7,5 centimetara debele čelične oplate sa solarnim panelima na vrhu. Unutar monolita biće smešteni diskovi za čuvanje podataka, koji će prikupljati podatke vezane za klimatske promene, poput nivoa ugljen-dioksida u atmosferi do prosečnih temperatura. Osim toga, koristeći algoritam, pretraživaće internet za objave na društvenim mrežama i vesti vezane za klimatske promene.

Mrtvo more se povlači, izbijaju čudni krateri: "Osveta prirode"

Kreatori projekta procenjuju da će memorija u diskovima biti popunjena podacima u narednih 30 do 50 godina pa stoga planiraju i da prošire kapacitet za čuvanje podataka kako bi omogućili dugoročnije rešenje, ali nije sasvim jasno kako bi taj objekat trebalo da se održava, odnosno kako bi trebalo menjati njegove solarne panele pre propasti čovečanstva, koliko će se dobro držati ti diskovi za čuvanje podataka nakon decenija u pogonu, te koliko će sam monolit biti otporan na vandalizam i sabotažu. Naime, njegov položaj na osami, nekoliko sati udaljenosti od najbližeg većeg grada, jedno je od sredstava odvraćanja, no hoće li to biti dovoljno?

Drugo pitanje koje se nameće jeste i da li je sve to samo jedan jako pametan marketinški potez ili će od tog projekta biti opipljive koristi.

Mozgovi koji stoje iza projekta veruju da bi projekat mogao odmah da napravi promenu ako političari i kompanije postanu svesni da se njihovi postupci snimaju. Ipak, to je izuzetno optimističan pogled na budućnost projekta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: