Kako je atomska bomba eksplodirala pre gotovo 2.000 godina

Italijanski arheolog uporedio je erupciju Vezuva 79. godine sa bacanjem atomske bombe u Drugom svetskom ratu.

Život

Izvor: RTS

Četvrtak, 02.12.2021.

18:52

Kako je atomska bomba eksplodirala pre gotovo 2.000 godina
Foto: Profimedia

Arheolog Domeniko Kamardo kaže da destrukcija Pompeje i obližnjeg Herkulaneuma u erupciji Vezuva 79. godine može da se uporedi sa sudbinom Hirošime na koju je bačena atomska bomba u Drugom svetskom ratu.

Vrelina piroklastičnog talasa koji je izleteo uz vulkana bila je između 400 i 500 stepeni Celzijusa, zbog čega je krv u telima stanovnika bukvalno proključala.

"Ostaci žrtava koje smo pronašli su u sličnom stanju kao što su prošli stanovnici Hirošime. Stvarno steknete osećaj horora i tragedije", istakao je Kamardo, arheolog iz konzervacionog projekta Herkulaneum.

Kamardo je napravio poređenje dok je opisivao delimično unakaženo telo žrtve koja je pronađena na plaži drevnog grada u oktobru.

Arheolozi veruju da je čovek, uzrasta od 40 do 45 godina, skončao na nekoliko koraka od vode pokušavajući da pobegne od erupcije.

U ruci je držao malu torbu sa drvenom kutijom, iz koje viri prsten od gvožđa ili bronze.

"Moguće da je bežao sa svojim dragocenostima. Pronašli smo i druge predmete poput ostataka tkanine, koje moramo pažljivo da odstranimo pre nego što možemo da ih proučimo", objasnio je Nuncija Laino, konzervator koji će raditi analizu na ostacima kada budu premešteni u laboratoriju.

Kosti su crvenkaste boje od žrtvine krvi, objasnio je Frančesko Sirano, direktor arheološkog parka Herkulaneum.

Ostaci čoveka pronaćeni su u okviru prvog arheološkog iskopavanja u poslednjih 30 godina u Herkulaneumu, manje poznatom lokalitetu blizu Pompeje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: