Kako ćemo Mars pretvoriti u Zemlju - plan veoma smeo

Naseljavanje Marsa bio bi početak našeg razvoja kao međuplanetarne civilizacije. Jedan od prvih koraka u tom nastojanju biće izgradnja naselja na Marsu. Međutim, dugoročno, bilo bi idealno da teraformiramo Mars – pretvorimo ga u svojevrsnu kopiju Zemlje koja bi, uz vodene površine, imala i atmosferu koja bi omogućila ljudima da dišu. Naučnici su otkrili smeo plan kako to da izvedemo.

Život

Izvor: RTS

Ponedeljak, 29.11.2021.

14:14

Kako ćemo Mars pretvoriti u Zemlju - plan veoma smeo
Foto: Orla/ Shutterstock

Naseljavanje Marsa jedan je od velikih snova čovečanstva. Crvena planeta ima toliko toga da nam ponudi. Dan je dugačak otprilike kao i na Zemlji, ima mnogo zamrznute vode odmah ispod površine i verovatno bi vremenom mogao da dobije atmosferu koja bi nam omogućila da dišemo.

Međutim, jedna od stvari koja mu nedostaje je jako magnetno polje. Dakle, ako želimo da nam Mars bude druga Zemlja, moramo da mu napravimo veštačko magnetno polje, tvrde naučnici.

Da li smo već kontaminirali Mars?

Razlog zašto su magnetna polja toliko važna je taj što štite planetu od sunčevog vetra i jonizujućih čestica. Zemljino magnetno polje sprečava većinu visokoenergetskih naelektrisanih čestica da dođu do površine. Umesto toga, magnetno polje Zemlje ih odbija i štiti nas. Magnetno polje, takođe, sprečava da solarni vetrovi vremenom oštete Zemljinu atmosferu.

Naučnici veruju da je u ranom razdoblju Mars imao gustu atmosferu bogatu vodom, koja je postepeno nestala jer nije imala zaštitu jakog magnetnog polja.

Nažalost, ne postoji način da na Marsu stvorimo magneto polje kao na Zemlji jer se naše generiše dinamo efektom jezgra, gde konvekcija legura gvožđa stvara Zemljino magnetno polje.

Stigli smo na Mars - i, šta sad?

Unutrašnjost Marsa je manja i hladnija, i ne možemo je samo "pokrenuti" da bismo stvorili magnetni dinamo. Ali kao pokazuje nedavna studija, postoji nekoliko načina na koje možemo stvoriti veštačko magnetno polje.

Neke ideje o tome kako bi se to moglo izvesti već su ranije predlagane, i uglavnom su se oslanjale na raspoređivanje solenoida, odnosno elektromagneta na tlo ili u orbitu odakle bi mogli da proizvode neki osnovni nivo zaštitnog magnetnog polja.

Novo istraživanje potvrđuje da bi to moglo da funkcioniše, ali predlažu još bolje rešenje.
Kako se ističe u studiji naučnika sa Univerziteta Kornel, ako želimo jako planetarno magnetno polje, zaista nam je potreban snažan tok naelektrisanih čestica, bilo unutar planete ili oko planete.

Rover na Marsu snimio neobične svetleće oblake FOTO

Pošto unutar planete za Mars nije izvodljivo, naučnici su se okrenuli drugom rešenju. Ispostavilo se da zahvaljujući Marsovom mesecu Fobosu može da se stvori prsten naelektrisanih čestica oko Marsa.

Fobos je veći od dva satelita i kruži prilično blizu Crvene planete – toliko blizu da ga obilazi na svakih osam sati. Autori studije stoga predlažu da se površina Fobosa jonizira kako bi se u njegovom kruženju duž orbite formirao torus plazme. On bi pak stvorio magnetno polje dovoljno jako da zaštiti atmosferu teraformiranog Marsa.

To je veoma smeo plan, i mada se čini izvodljivim, pred njim bi se isprečile značajne tehničke prepreke.

Ali kako ističu autori, sada je vreme za ideje. Počnite da razmišljate o problemima koje treba da rešimo i kako da ih rešimo, tako da kada čovečanstvo stigne na Mars, budemo spremni da najbolje ideje stavimo na probu.

"Pored toga, principi koji se ovde istražuju takođe su primenljivi na objekte manjeg obima kao što su svemirske letelice sa ljudskom posadom, svemirske stanice ili mesečeve baze, koje bi imale koristi od stvaranja zaštitnih mini-magnetosfera", ističu autori studije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: