- Nauka -

Naučnici razvili staklo koje je skoro nemoguće razbiti

Razbijeni ekrani na pametnim telefonima mogli bi da postanu stvar prošlosti

Izvor: oslobođenje.ba
Podeli
Foto: Shutterstock/Eo naya
Foto: Shutterstock/Eo naya

Naime, naučnici sa kineskog Univerziteta Jilin pohvalili su se kako su razvili staklo koje je toliko čvrsto da ga gotovo ništa ne može razbiti.

Kako tvrde sami naučnici, novo ultračvrsto staklo, koje bolje provodi toplotu od bilo kojeg stakla dostupnog na tržištu, čvršće je i od prirodnog dijamanta.

Naučnici su do nove vrste stakla došli stavljajući posebnu vrstu ugljenika u presu i izlažući je ekstremnim temperaturama i pritisku. Rezultat je staklo koje ima čvrstinu od 102 GPa, a najčvršća stvar je nedavno sintetizovan AM-III ugljenik sa 113 GPa.

Objasnili su kako su upotrebili ugljenik sastavljen od 60 atoma posloženih u šuplju strukturu koja podseća na fudbalsku loptu.

Tokom procesa obrade, šuplja struktura raspada i stvara strukturu koja podseća na onu unutar dijamanta. Iako su naučnici uspeli da naprave komadiće velike tek jedan milimetar, oni su bili dovoljno veliki za dodatno proučavanje.

Stvaranje stakla s takvim superiornim mogućnostima otvara vrata celom nizu novih aplikacija, istakao je autor studije, geohemičar Yingwei Fei sa Carnegie instituta za nauku u Vašingtonu.

Pojasnio je da je njegov tim, za razliku od prethodnih pokušaja, uspeo da napravi staklo na relativno niskim temperaturama, što omogućuje masovnu proizvodnju (a time i upotrebu) takvog ekstremno čvrstog stakla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu