Pronađena mumija stara najmanje 800 godina

Mumija, za koju se procenjuje da je stara najmanje 800 godina, pronađena je na obali Perua.

Život

Izvor: klix.ba

Subota, 27.11.2021.

09:56

Pronađena mumija stara najmanje 800 godina
Foto: Profimedia

Arheolozi su utvrdili da su to ostaci osobe koja potiče iz zajednice koja je živela između obale i planina spomenute južnoameričke zemlje. Mumija, čiji pol nije identifikovan, otkrivena je na periferiji grada Lima, rekao je arheolog Pieter Van Dalen Luna.

"Celo telo bilo je vezano konopcima, a ruke su pokrivale lice, što je bio deo lokalne tradicije sahranjivanja. Radiokarbonsko datiranje pomoći će nam da otkrijemo više detalja", dodao je.

U grobnici su pronađeni i ostaci povrća, kameno oruđe i keramika. Ovakvi predmeti su se u prošlosti prinosili dušama umrlih.

Inače, u Peruu se nalazi stotine arheoloških nalazišta koja pripadaju kulturama koje su se razvile pre i posle carstva Inka, koje se pre 500 godina prostiralo Južnom Amerikom, od Ekvadora i Kolumbije do centralnog Čilea.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: