Ilon Mask otkrio detalje naseljavanja Marsa: Prva ljudska kolonija do 2050. godine

Ilon Mask je nedavno na svom Tviteru izjavio da bi trebalo živeti u staklenim kupolama pre nego što kolonizujemo Mars.

Život

Izvor: Net.hr

Petak, 26.11.2021.

11:05

Ilon Mask otkrio detalje naseljavanja Marsa: Prva ljudska kolonija do 2050. godine
Foto: Profimedia

Mask, naime, želi da ostvari svoj san o tome da ljude učini multiplanetarnom vrstom i izgradi prvu koloniju na Marsu do 2050. godine. Kako bi Crvena planeta bila pogodna za život, Mask je ranije predložio teraformiranje Marsa nuklearnim udarom na njegove dve polarne ledene kape.

Ali sada, nakon što je shvatio da bi takav plan zahtevao gotovo celokupnu svetsku zalihu nuklearnih bojnih glava, Mask je prihvatio malo razumniji pristup kolonizaciji. "Teraformiranje će biti presporo i možda ga nećemo doživeti, ipak na Marsu možemo da sagradimo ljudsku bazu. Barem će buduća svemirska civilizacija, kada otkrije njene ostatke, biti impresionirana što smo došli tako daleko", istakao je.

Nauka baš i nije na Maskovoj strani. Studije su pokazale da na Marsu jednostavno nema dovoljno ugljen-dioksida da bi se stvorila atmosfera koja može da podrži život na površini. Ipak, Ilon ne odustaje od svog nauma, pa Spejs X trenutno razvija svoju novu generaciju rakete.

Reč je o svemirskom brodu koji je nazvan Staršip, a koji je stvoren da poveze 150 tona ili 100 ljudi u orbitu, pa se može napuniti gorivom u svemiru. Mask je rekao da će jedna od prvih kolonizacijskih misija na Mars nositi opremu za izgradnju stanice za snabdevanje gorivom na površini, a Staršip će tada biti baza. On je otkrio da bi prve misije sa posadom mogle da krenu već 2026. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: