- Nauka -

Na Mesecu ima kiseonika za 8 milijardi ljudi

Atmosfera na Mesecu ne sadrži dovoljno kiseonika za život ljudi, ali ipak ispod njegovog stenovitog sloja postoji dovoljno kiseonika da omogući život za osam milijardi ljudi.

Izvor: B92, klix.ba
Podeli
Foto: Profimedia/Alex Tudorica/Novapix/Leemage
Foto: Profimedia/Alex Tudorica/Novapix/Leemage

Istaknuti naučnici predvođeni Džonom Grantom tvrde da Mesec sadrži mnogo minerala koji su usko povezani s kiseonikom, te da bi ispod površinskog stenovitog sloja pod nazivom regolit moglo da se nalazi dovoljno kiseonika za preživljavanje osam milijardi ljudi u periodu od 100.000 godina.

Naučni proračuni su bazirani na podatku da je čoveku potrebno 800 grama kiseonika dnevno kako bi preživio, a regolit je dubok oko 10 metara.

Mesečev regolit je sačinjen 45 odsto od kiseonika, koji je čvrsto vezan za minerale poput silicijuma, aluminijuma kao i gvožđe oksida i magnezijuma.

Kako bi kiseonik bio dostupan, potreban je proces ekstrakcije koji je jednostavan. Taj sistem troši mnogo energije, a kako bi bio održiv, morao bi da ima podršku solarne energije ili drugih izvora energije dostupne na Mesecu.

Australijska svemirska agencija i NASA su u oktobru potpisale ugovor o slanju rovera na Mesec s ciljem prikupljanja mesečevog kamenja i pokušaja ekstrakcije kiseonika iz njega.

Naučnici su tom prilikom govorili i o razvoju eksperimentalnog reaktora s belgijskom kompanijom kako bi se unapredio proces stvaranja kiseonika elektrolizom.

Nova tehnologija bi mogla da bude poslata na Mesec do 2025. godine u sklopu misije Evropske svemirske agencije bazirane na korišćenje resursa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu