Istraživanje: Manjak muškosti - višak mesoždera

Kanadska studija je pokazala da će neki muškarci koji se osećaju nesigurno u svoju muževnost jesti više crvenog mesa kako bi delovali muževnije.

Život

Izvor: B92

Petak, 12.11.2021.

15:15

Istraživanje: Manjak muškosti - višak mesoždera
Foto: Profimedia

Istraživači u toj severnoameričkoj zemlji želeli su da vide psihološke faktore koji podstiču ljude da konzumiraju meso i želeli su da se fokusiraju na ideju muškosti, koja se može kriti iza toga.

Naučnici sa Univerziteta Letbridž u Alberti intervjuisali su skoro 300 muškaraca iz SAD, Velike Britanije i Kanade da bi utvrdili njihovu "ideju o muškosti".

Termin se odnosi na to koliko se ovi pojedinci pridržavaju tradicionalnih običaja (kao što je konzumiranje mesa) da bi se vodili ustaljenom idejom o imidžu muškarca.

Postavljali su im pitanja poput "Koliko bi voleo da te zanimaju stvari koje drugi momci smatraju interesantnim?" i "Da li se brineš da te žene smatraju manje privlačnim jer nisi toliko mačo kao drugi momci?". Ispitanici su takođe ispitivani da li neke namirnice smatraju "muževnim" ili pak "damskim".

Tim sa Univerziteta Letbridž je potom organizovao novu studiju u kojoj je učestvovalo 200 muškaraca iz iste tri zemlje i obradio je temu iz drugog ugla. Morali su da popune upitnik o muškosti, a zatim su raspoređeni u svoje referentne grupe (grupe muškaraca koji su davali slične odgovore kao i oni sami).

Grupa je tada morala da bira između četiri različita glavna jela. Dobili su izbor između ćufti, sendviča sa slaninom, salate sa piletinom ili salate sa tofuom.

Muškarci kojima je rečeno da su već prošli test muškosti, opustili su se i manje birali crveno meso kao opciju.

Rijanon Mekdonel Mesler je predvodila studiju i zaključila: "Naši rezultati sugerišu da muškarci zabrinuti za svoju muškost mogu da traže mogućnosti da povećaju svoju muškost kroz hranu koju konzumiraju. Tada im se povećava želja za konzumacijom crvenog mesa."

Na kraju krajeva, studija muškarcima ne sugeriše da jedu manje mesa. Zapravo, stav istraživača je da ne morate da jedete meso da biste se osećali muževno, iako su godine tradicije i promocije ishrane mesoždera to povezale sa muškarcem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: