Do Meseca? Ne pre 2025: "Izgubili smo sedam meseci"

Povratak čoveka na Mesec u okviru američkog programa Artemis odložen je s 2024. "najranije" na 2025., rekao je u utorak direktor NASA-e Bil Nelson.

Život

Izvor: B92

Sreda, 10.11.2021.

13:31

Do Meseca? Ne pre 2025:
Foto: Profimedia

NASA je čekala rešenje pravnog spora u vezi s razvojem sistema za spuštanje na Mesec kako bi objavila novi vremenski plan.

"Izgubili smo sedam meseci zbog spora i tako verovatno odgodili prvo sletanje ljudi "najranije" do 2025.", rekao je Bill Nelson na konferenciji za medije.

"I zbog drugih razloga", dodao je.

Rok 2024. odredila je administracija Donalda Trampa, ali je on bio "tehnički neizvodiv", istaknuo je Nelson.

Takođe je kritikovao nedostatak sredstava koje je Kongres poslednjih godina izdvajao za razvoj sistema za sletanje na Mesec.

Ujedno je objavio da je sada "mogući datum polaska" misije Artemis 2, koja je prva u okviru programa s astronautima, ali neće sleteti na Mesec, "maj 2024."

Ova druga misija koja je bila planirana u 2023., "ići će dalje nego što je čovek ikada ranije otišao". Verovatno gotovo 65.000 km iza Meseca, a zatim će se vratiti na Zemlju", rekao je Nelson.

Artemis 1, prva misija na Mesec bez astronauta, najavljena je za februar 2022. kao što je bilo planirano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: