- Nauka -

Inovacija naučnika Instituta za fiziku u Beogradu - "Teslagram"

Tim naučnika Instituta za fiziku u Beogradu napravio je "Teslagram". To je zaštita koja se ugrađuje u kartice, novčanice, dokumenta i umetnička dela, a reč je ljuspicama krila leptira, koje je nemoguće kopirati. Mnogi već smatraju da je to najbolja zaštita na svetu, a od 2015. godine je registrovana i zaštićena.

Izvor: RTS
Podeli
Ilustracija/Foto: Shutterstock/Mike_shots
Ilustracija/Foto: Shutterstock/Mike_shots

Krila leptira pokrivena su sa preko 200.000 ljuspica, a nijedan leptir nema ista krila. Ovaj podatak bio je dovoljan srpskim naučnicima da osmisle najbolji vid zaštite na svetu. Struktura leptirovog krila složenija je od holograma i nemoguće ju je kopirati.

"Sa njihovih krila se skinu ljuspice, koje su u stvari onaj prah sto vam ostane na prstima kada dodirnete krila leptira. Nakon toga smo sa jednom kompanijom razvili sistem za stavljanje tih ljuspica na kartice, papir, plastiku u postupku koji jako lici na štampu", objasnio je Dimitrije Stepanenko sa Instituta za fiziku u Beogradu.

Ovu ideju u Institutu za fiziku razvijaju od 2011. godine. Osmislili su i prototip čitača.

"Trenutno radimo na miniturizaciji samog čitača, da ga smanjimo da bude što manji i pristupačniji što većem broju ljudi. Tako da mogu da se štite umetnine, različite vrste luksuznih proizvoda koji su jako skloni tome da se falsifikuju. A nadamo se da ćemo u skorijoj budućnosti, kada budemo mogli da stavimo čitače na mobilne telefone, on praktično biti dostupan svima", dodala je Marija Mitrović Dankulov, rukovodilac Inovacionog centra na Institut za fiziku.

Šira primena ovakve bezbednosne zaštite, nazvane "Teslagram“ - tek se očekuje.

"Zaštitne brave, zaštita nekih stvari napravljenih od tkanine - to su neke stvari koje mi za početak možemo sami da isfinansiramo tu komercijalizaciju. Ovo radimo u saradnji sa Svetskom bankom, sa stručnjacima iz inostranstva koji nam pomažu. Ovo je jedna jako interesantna stvar. Bili smo jako blizu da ovo komercijalizujemo u Švajcarskoj, ali je počela pandemija i usporila ovaj proces. Ali ja sam vrlo optimističan da je ovo budućnost", smatra Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku.

Cilj ove tehnologije nije zarada, kažu u Institutu, već razvoj nauke i uspešan primer koji će pokrenuti i druge organizacije. Ističu da se ljuspice leptira koriste tek kada uginu.

U Institutu za fiziku kažu da se sva rešenja kriju u prirodi, i da su oni samo posmatrali, istraživali i otkrili ono što je već vekovima postojalo oko nas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu