Zabeležena najdetaljnija slika kratera na Mesecu FOTO

Novi teleskopski sistem uspeo je da zabeleži najdetaljniju sliku Meseca ikada snimljenu sa Zemlje, koristeći tehnologiju radara.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.09.2021.

14:19

Zabeležena najdetaljnija slika kratera na Mesecu FOTO
Foto: Profimedia

Za ovaj podvig trebalo je nekoliko godina rada, a fokus je bio na krateru Tycho, jednom od najistaknutijih na Mesecu. Iako je snimljena sa nekoliko stotina hiljada kilometara udaljenosti, fotografija pruža utisak kao da letite tačno iznad površine jedinog prirodnog satelita Zemlje.

Rezolucija dobijene slike je 5x5 metara, sa otprilike 1,4 milijarde piksela. Zajedno obuhvata čitavu širinu kratera, svih 86 kilometara u prečniku, i mnogo više.

Incredible!

This is Tycho Crater on the moon. And this image is the highest-ever resolution taken from the ground using new radar technology @NSF’s @GreenBankObserv: https://t.co/RHTXS15DYX

📷: @TheNRAO/GBO/Raytheon/NSF/AUI pic.twitter.com/GRjiJpKXHD

— National Science Foundation (@NSF) September 25, 2021
Gledajući iz ptičje perspektive, čini se da se svaka neravnina na površini Meseca ističe detaljima.

Nacionalna naučna fondacija Green Bank Telescope (GBT) nalazi se u Zapadnoj Virdžiniji i najveći je svetski radio teleskop kojim se upravlja sa Zemlje. Ovo omogućava astronomima da upere njegovo oko u bilo kom smeru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: