Veverice dele osobine ličnosti sa ljudima – otkrili naučnici

Novo istraživanje koje su sproveli Kalifornijski univerzitet i naučnici iz Dejvisa objavljeno u časopisu Animal Behavior ovog meseca otkriva da veverice dele neke osobine ličnosti izražene kod ljudi.

Život

Izvor: klix.ba

Sreda, 22.09.2021.

13:56

Veverice dele osobine ličnosti sa ljudima – otkrili naučnici
Foto: Shutterstock/ Piotr Krzeslak

Veverice su možda mnogo manje od nas, ali čini se da sa ljudima imaju mnogo više zajedničkog nego što se mislilo. Istraživanje je otkrilo da veverice izražavaju četiri osobine - aktivnost, društvenost, smelost i agresivnost - koje utiču na njihovo kretanje, pristup resursima i korišćenje prostora u prirodi.

Istraživači su sproveli testove na životinjama kako bi utvrdili da bi u nekim slučajevima "više društvenog života moglo spasiti život pojedinca", prema onlajn izveštaju univerzitetskog centra Dejvis o studiji.

Iako životinje nisu ugrožene, istraživači su otkrili da je "razumevanje kako ličnost životinje utiče na korišćenje prostora važno za očuvanje divljih životinja".

Nalazi su otkrili da su hrabrije veverice imale koristi od svog ponašanja, dobivši "veća jezgra u kojima su koncentrisale svoju aktivnost". Odvažne životinje su se takođe brže kretale, bile su "agresivnije", "aktivnije" i "imale su veći pristup grgečima".

Takođe, u ranijem istraživanju utvrđeno je da veverice imaju još jednu sličnost sa ljudima, tačnije da baš poput ljudi mogu biti levoruke i desnoruke.

Vodeća autorka istraživanja Žaklin Aliperti je za UC Dejvis rekla: "Ovo dodaje mali, ali sve veći broj studija koje pokazuju da su pojedinci važni."

Dok se veverice sa zlatnim krznom smatraju asocijalnima, prema istraživanju, "čini se da unutar ove asocijalne vrste pojedinci koji imaju tendenciju biti relativno društveniji imaju prednost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: