- Nauka -

Veverice dele osobine ličnosti sa ljudima – otkrili naučnici

Novo istraživanje koje su sproveli Kalifornijski univerzitet i naučnici iz Dejvisa objavljeno u časopisu Animal Behavior ovog meseca otkriva da veverice dele neke osobine ličnosti izražene kod ljudi.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Shutterstock/ Piotr Krzeslak
Foto: Shutterstock/ Piotr Krzeslak

Veverice su možda mnogo manje od nas, ali čini se da sa ljudima imaju mnogo više zajedničkog nego što se mislilo. Istraživanje je otkrilo da veverice izražavaju četiri osobine - aktivnost, društvenost, smelost i agresivnost - koje utiču na njihovo kretanje, pristup resursima i korišćenje prostora u prirodi.

Istraživači su sproveli testove na životinjama kako bi utvrdili da bi u nekim slučajevima "više društvenog života moglo spasiti život pojedinca", prema onlajn izveštaju univerzitetskog centra Dejvis o studiji.

Iako životinje nisu ugrožene, istraživači su otkrili da je "razumevanje kako ličnost životinje utiče na korišćenje prostora važno za očuvanje divljih životinja".

Nalazi su otkrili da su hrabrije veverice imale koristi od svog ponašanja, dobivši "veća jezgra u kojima su koncentrisale svoju aktivnost". Odvažne životinje su se takođe brže kretale, bile su "agresivnije", "aktivnije" i "imale su veći pristup grgečima".

Takođe, u ranijem istraživanju utvrđeno je da veverice imaju još jednu sličnost sa ljudima, tačnije da baš poput ljudi mogu biti levoruke i desnoruke.

Vodeća autorka istraživanja Žaklin Aliperti je za UC Dejvis rekla: "Ovo dodaje mali, ali sve veći broj studija koje pokazuju da su pojedinci važni."

Dok se veverice sa zlatnim krznom smatraju asocijalnima, prema istraživanju, "čini se da unutar ove asocijalne vrste pojedinci koji imaju tendenciju biti relativno društveniji imaju prednost".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu