Kineski astronauti se vratili na Zemlju FOTO

Tri kineska astronauta, prvi poslati u orbitu radi izgradnje svemirske stanice, završili su svoju tromesečnu misiju i bezbedno se vratili na Zemlju u petak.

Život

Izvor: B92

Petak, 17.09.2021.

12:47

Kineski astronauti se vratili na Zemlju FOTO
Foto: Profimedia

Povratna kapsula svemirskog broda sa ljudskom posadom "Šendžu-12", sa astronautima Nije Haišeng, Liju Boming i Tang Hongbo, sletela je u Dongfeng u autonomnoj oblasti Unutrašnja Mongolija na severu Kine.

Tri astronauta izašla su iz kapsule, svi u dobrom stanju.

Ovo je ujedno i prvi put da je mesto za sletanje Dongfeng korišćeno u potrazi i pronalaženju svemirske letelice sa posadom.
Foto: Profimedia
17. juna svemirski brod Šendžu-12 lansiran je iz centra za lansiranje satelita Đijukuan na severozapadu Kine i pristao sa jezgrom svemirske stanice Tijanhe. Nakon pristajanja, tri astronauta su ušla u osnovni modul i započeli tromesečni boravak u svemiru.

Posada je dva puta izvodila vanbrodske aktivnosti, kao i seriju svemirskih naučnih i tehnoloških eksperimenata. Testirali su ključne tehnologije za izgradnju i rad svemirske stanice, koje se odnose na dugotrajne boravke astronauta, sistem za recikliranje i održavanje života, nabavku svemirskog materijala, vannastavne aktivnosti i operacije i održavanje u orbiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: