- Nauka -

Na svet došlo "bezgrešno začeto" mladunče ajkule

Naučnici su svedočili "bezgrešnom začeću" nakon što se mladunče ajkule rodilo u akvarijumu u kojem su se nalazile isključivo ženke.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Mladunče ajkule goniča (mustelus mustelus), nazvano Ispera (Nada), rođeno je u akvarijumu na italijanskom ostrvu Sardinija.

Majka je provela 10 godina u akvarijumu živeći pored još jedne ženke, a naučnici veruju da bi novorođenče moglo da bude prvi dokumentovan slučaj partenogeneze kod te vrste.

Partenogeneza je redak fenomen embrionalnog razvića iz neoplođene jajne ćelije. Taj proces je primećen kod više od 80 vrsta kičmenjaka, uključujući druge vrste ajkula, riba i gmizavaca.

"Kod oko 15 vrsta ajkula i raža je primećena partenogeneza", kaže Dejmijan Čepman, direktor programa zaštite ajkuka i raža u laboratoriji i akvarijumu "Mote marine" na Floridi.

Dodao je da iako je poznato da su ajkule sposobne za tako nešto, dokumentovani slučajevi su veoma retki.

Partenogeneza je poslednja opcija za ženke koje ne mogu da pronađu mužjaka u slučajevima retke populacije u divljini ili kod ženki u zatočeništvu koje su odvojene od mužjaka dugi vremenski period.

Biolozi italijanskog avkvarijuma u kojem se rodila Ispera su poslali uzorke njenog DNK u laboratoriji, čime će biti potvrđeno "bezgrešno začeće".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu