- Nauka -

Mladića ubila žica sa bandere, a šta je još opasnost od strujnog udara? VIDEO

Tragična smrt mladića (21) iz Bečeja koga je nakon kiše ubila viseća žica sa bandere, pokrenula je pitanje o potencijalno opasnim situacijama u kojima može doći do strujnog udara.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Printscreen/TV Prva
Foto: Printscreen/TV Prva

Mediji su najpre objavili da je nastradali mladić zgazio u baru u koju je pala žica, ali izvesno je da se dogodio drugačiji scenario.

Te večeri je padala kiša i duvao je vetar, a kako meštani kažu, nemilom događaju je prethodila velika havarija. Naime, oko pola dva nestalo je struje u čitavom selu, a mladića, čija je bicikla bila parkirana kod bandere, je ubila žica sa bandere koja je varničila.

"Verovatnoća da se ovako nešto dogodi je veoma mala, ali je moguće. Kiša je padala, sve je bilo mokro, i bicikl koji je metalne konstrukcije. Već je bio u kontaktu sa zemljom, bio je na nultom potencijalu. Ako je mladić slučajno dodirnuo vod, koji nije vod od 220 volti, već srednjenaponski, ili je vod imao kontakt sa zemljom i barom, to je jako velika razlika potencijala - struja koja je prošla kod njega je velika i dobro provodna", objasnio je Andrej Čoha, profesor ETŠ Nikola Tesla.

On kaže da se najverovatnije dogodilo to da je mladić vozio bicikl, i da je došao u kontakt sa žicom koja je bila otkinuta sa bandere.

"Kada naiđete na ovakvu situaciju, da je otkačen kabl, da visi sa bandere, zaobiđite ga u širokom luku. Kad srednjenaponski ili visokonaponski vod padne na zemlju on stvara visoko magnetno polje, i opasno je kada zgazite u to područje", upozorava profesor.

On objašnjava i šta bi se dogodilo u slučaju da je mladić zgazio u baru, u koju je prethodno upala pomenuta žica.

"Ukoliko je provodnik pao na zemlju onda se dešava kratak spoj i neki osigurač bi isključio taj vod. Ali da li se to desilo? Navodi se da je provodnik varničio, što znači da nije došlo do prekida struje", kaže Čoha.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu