"Spejs iks" poslao na Svemirsku stanicu mrave, avokado i sladoled

"Pošiljka" u kojoj su mravi, avokado i robotske ruke veličine čoveka, uspešno je lansirana, i na putu je ka Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 29.08.2021.

15:24

Današnje lansiranje Spejs Iksa, Foto: Profimedia

Ovo je Nasina 23. isporuka za "Spejs iks" u poslednjih deset godina, i trebalo bi da na cilj stigne u ponedeljak.

Raketa napravljena od recikliranog materijala "Falkon" lansirana je pred zoru po lokalnom vremenu iz svemirskog centra "Kenedi" na Floridi.

Kapsula "Dragon" ("Zmaj") nosi više od 2.170 kilograma zaliha uključujući svežu hranu, voće kao što su avokado i limun, pa čak i sladoled za sedam astronauta svemirske stanice.

U "paketu" su i mravi, račići i različite biljke koje će služiti u eksperimentalne svrhe.
Današnje lansiranje Spejs Iksa, Foto: Profimedia
Na Međunarodnu svemirsku stanicu šalju se takože solarne ćelije i uzorci betona, kako bi bili ispitivani i podvrgnuti bestežinskom stanju.

Eksperimentalna robotska ruka jedne japanske kompanije će pokušati da spaja predmete i obavlja neke svakodnevne poslove koje obično obavljaju astronauti. Prvi testovi će se obaviti unutar svemirske stanice.

Budući modeli robota "Gitai Inc." baviće se u bestežinskom stanju raznim poslovima među kojima je i servisiranje opreme", rekao je tehnološki direktor Tojotaka Kozuki.

Već 2025. godine bi se oformio tim koji bi mogao pomoći u izgradnji lunarnih baza i miniranju Meseca za nabavljanje dragocenih resursa, dodao je Kozuki.

Kompanija Ilona Maska "Spejs iks", uspela je danas sa lansiranjem, pošto je misija odložena juče zbog olujnog nevremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: