Na Grenlandu otkriveno novo ostrvo, a to je sada najsevernija kopnena tačka na svetu

Naučnici su prošlog meseca otkrili malo ostrvo uz obalu Grenlanda za koje kažu da je najsevernija kopnena tačka na svetu, a otkriveno je nakon pomeranja ledenih santi.

Život

Izvor: index.hr

Subota, 28.08.2021.

10:43

Na Grenlandu otkriveno novo ostrvo, a to je sada najsevernija kopnena tačka na svetu
Ilustracija/Foto:EPA/ FELIPE TRUEBA

Otkriće je usledilo u trenutku dok arktičke nacije, Sjedinjene Države, Rusija, Kanada, Danska i Norveška, vode bitku za kontrlu nad Severnim polom udaljenim oko 700 km prema severu, kao i za okolno morsko dno, za prava na ribolov i pomorske puteve koji su nastali otapanjem glečera zbog klimatskih promjena.

"Nije nam bila namera da otkrijemo novo ostrvo"

"Nije nam bila namera da otkrijemo novo ostrvo", rekao je za Rojtersu polarni istraživač i vodič istraživačkog objekta Arktičke postave na Grenlandu Morten Raš. "Otišli smo tamo po uzorke."

Naučnici su prvo mislili da su stigli na "Oodaaq", ostrvo koje je 1978. otkrio danski istraživački tim. Tek kasnije, dok su proveravali tačnu lokaciju, shvatili su da su stupili na drugo ostrvo, koje se nalazi na 780 metara severozapadno.

"Mi smo pomalo kao istraživači iz prošlosti, koji su mislili da su stigli na određeno mesto, a zapravo su pronašli potpuno drugo mesto", rekla je švajcarska poduzetnica Kristin Leister, koja je finansirala ekspediciju.

2007. je otkriveno slično ostrvo

Malo ostrvo, prečnika oko 30 metara, čiji je najviši vrh oko tri metra, sastoji se od blata sa morskog dna, kao i od morene, grupe materijala taložene direktno sa glečera koji se stalno kreću.

Članovi istraživačkog tima su rekli da će za novootkriveno ostrvo da predlože naziv "Qeqertaq Avannarleq", što na grenlandskom znači "najsevernije ostrvo".

Na istom je području poslednjih nekoliko decenija najsevernije ostrvo na svetu je tražilo više američkih ekspedicija. Godine 2007. arktički istraživač Denis Šmit otkrio je slično ostrvo u blizini.

Pojava ostrva nije direktna posledica globalnog zagrevanja

Iako je izložen kretanju glečera, naučnici su rekli da današnji izgled ostrva nije diretna posledica globalnog zagrevanja koje je smanjilo ledenu ploču Grenlanda.

Rene Forsberg, profesor i vođa geodinamike na danskom Nacionalnom svemirskom institutu, koji je 1978. bio deo ekspedicije koja je otkrila "Oodaaq", rekao je kako ovo kopno ispunjava sve kriterijume da bi se nazivalo ostrvom.

Potvrdio je da je to trenutno najsevernija kopnena tačka na svetu.

O otkriću su prvi put u petak izveštavale danske novine "Weekendavisen".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: