I ajkule mogu da surfuju, a umesto da se umore - štede energiju

Istraživači su otkrili da su sivi grebenasti morski psi u Francuskoj Polineziji sposobni da uštede energiju dok plivaju uzvodno.

Život

Izvor: Dejli Mejl

Sreda, 16.06.2021.

10:10

I ajkule mogu da surfuju, a umesto da se umore - štede energiju
Foto: Profimedia

Stručnjaci sa Međunarodnog univerziteta u Floridi otkrili su da ajkule, koje nastanjuju teritoriju oko atola Fakarava, plutajući i opuštajući se na vodenoj struji, mogu da uštede do 15 procenata svoje uobičajene potrošnje energije.

"Tokom dana prilično su mirni i opušteni, plivaju uz minimalan napor. Zanimljivo je jer je struja prilično jaka", rekao je naučnik Janis Papastamatiju.

Papastamatiju i drugi istraživači videli su kako stotine sivih grebenskih ajkula plivaju nasuprot struje, kao i da su ajkule stvorile "sistem sličan traci", u kojem jedna ajkula koja je stigla do kraja linije dozvolila struji da je vrati na početak. Nakon što su videli da i druge ajkule to čine, stručnjaci su shvatili da to rade planski. Čitav sistem liči na surfovanje kojim se koristi energija kretanja vode.

"Ova studija je lepa demonstracija energetskih pejzaža, prostorni prikaz koliko energije košta životinju da se kreće", dodao je Papastamatiju.

"Morska okruženja su mnogo dinamičnija zbog vodenih struja, koje su mnogo manje predvidive. Mogu se menjati sezonski, tokom dana, pa čak i iz minuta u minut. Na kraju, energetski morski pejzaž pomaže u objašnjavanju zašto su ove životinje na određenom mestu u određenom delu dana", rekli su istraživači.

Fakarava je poznato mesto za ronjenje i dom za oko 500 sivih morskih ajkula, za koje je poznato da napadaju ljude.

Da bi uštedele što više energije, ajkule su promenile i dubinu na kojoj se kreću kroz vodu. Kod oseka sa jakim padovima vode išli su dublje, dok su sa plimom išle bliže površini.

Iako su mnogo manji od ostalih ajkula, poput sivo-belih, ovi okretni predatori mogu dostići više od tri metra dužine a karakterišu ih beli vrhovi leđnih peraja, široka njuška i velike oči.

Obično borave u blizini koralnih grebena, a primećene su i u pojasu od zapada do juga Afrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: