- Nauka -

"Pečurke" na Marsu - još jedan dokaz o vanzemaljcima?

Nedavna studija tvrdi da je pronašla dokaze o oblicima života sličnim gljivama na površini Marsa. "Svemirske pečurke" postale su poznate kada su ih snimile kamere na Nasinom roveru "Oportuniti", ubrzo nakon što je sleteo 2004. godine.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pročitajte još:

Aplauz i oduševljenje: Rover uspešno sleteo na Mars VIDEO

I, ima li Marsovaca na Marsu? Rover poslao prve fotografije FOTO/VIDEO

Međutim, one uopšte nisu živi organizmi, već "konkrementi hematita" - mali komadići mineralnog hematita u obliku kugle, o čijem poreklu naučnici i dalje raspravljaju.

Hematit je jedinjenje gvožđa i kiseonika i veoma je važan na Zemlji.

Sferne stene na Marsu mogle su da nastanu postepenim nakupljanjem materijala u tečnim vodenim okruženjima koja polako isparavaju. Takođe, mogli su da nastanu i vulkanskom aktivnošću. U svakom slučaju, pečurke nisu.

Rover se prvi put provozao Marsom - pogledajte šta je zabeležio FOTO

Prostor oko mesta sletanja "Oportunitija" prepun je ovih komada, koji se mogu videti na celoj površini, a pronađeni su i zakopani ispod tla, pa čak i ugrađeni u stene.

Fosilizovani crvi

Ove svemirske "pečurke" nisu bile prva tvrdnja o vanzemaljskom životu. Nekadašnji američki predsednik Bil Klinton u avgustu 1996. godine najavio je mogućnost da su naučnici otkrili drevne, fosilizovane ostatke mikroorganizama u meteoritu koji je 1984. godine pronađen na Antarktiku.

Meteorit, ALH 84001 jedna je od mnogih stena koje imamo sa Marsa. Oni su došli sa površine planete vulkanskim erupcijama ili udarima meteorita, leteći kroz svemir verovatno milionima godina, pre nego što su završili na Zemlji.

Sićušne strukture otkrivene u njihovoj unutrašnjosti podsećaju na mikroskopske organizme slične crvima i verovatno su stari milijardama godina.

Rasprava o njihovom pravom poreklu traje i danas - mnogi naučnici su istakli da su dobro poznati neorganski procesi sasvim sposobni da stvore strukture koje podsećaju na žive organizme.

Drugim rečima, ako nešto liči na život, ne mora da znači da to i jeste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu