- Nauka -

Rover na Marsu snimio neobične svetleće oblake FOTO

Na Marsu nema mnogo oblačnih dana, zbog njegove retke i suve atmosfere. Oblaci se obično formiraju na ekvatoru u najhladnije doba godine, kada je Mars najudaljeniji od Sunca.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

No naučnici su pre jedne marsovske godine, odnosno pre dve zemaljske, primetili da su oblaci iznad rovera "Kjurioziti" počeli da se formiraju ranije nego što se očekivalo.

Stoga su ove godine počeli već krajem januara da snimaju nebo kako bi uhvatili formaciju tih ranih oblaka.

Stigli smo na Mars - i, šta sad?

Pritom su snimili oblačke ispunjene kristalima leda koji su rasipali svetlost zalazećeg sunca, a neki od njih svetlucali su u raznim bojama, navodi NASA.

Oblaci u duginim bojama

Drugi uspešan pokušaj: Rover Džurong se spustio na površinu Marsa FOTO

Stručnjaci su otkrili da se ovi rani oblaci formiraju na većim nadmorskim visinama nego što je uobičajeno. Naime, većina oblaka na Crvenoj planeti nalazi se na visini do 60 kilometara, a sastoje se od vodenog leda.

Rover napravio prvih pet grama kiseonika na Marsu

Nedavno snimljeni oblaci koji su se nalazili na većoj nadmorskoj visini verovatno su bili formirani od smrznutog ugljen-dioksida (suvog leda).

Na snimcima s roverove kamere "mast" vidi se kako ovi oblaci doslovno sjaje. Neposredno nakon zalaska sunca njihovi kristali reflektuju bledu svetlost naše zvezde, zbog čega se čini kao da sjaje na tamnom nebu. Ovi noćni svetleći oblaci (noktilucentni oblaci) postaju svetliji dok se u njima stvaraju kristali, a zatim sve tamniji kada sunce padne ispod njihove nadmorske visine.

No još je fascinantnije kada se usput radi i o iridescentnim oblacima. Ovaj fenomen zove se iridescencija ili irizacija, a oblacima daje izgled "okupanosti" u duginim bojama.

Slika, video-zapis, zvuk - a sad i prvi selfi s Marsa

"Ako vidite da oblak svetluca u pastelnom nizu boja, to je zato što su sve čestice u njemu približno identične veličine. To se obično događa neposredno nakon stvaranja oblaka koji su rasli istom brzinom", rekao je atmosferski naučnik Mark Lemon s Instituta za svemirsku nauku u Koloradu.

"Uvek me iznenade boje koje se tada pojavljuju: crvena i zelena, plava i ljubičasta. Stvarno je super videti nešto što sija s tako mnogo boja na Marsu", rekao je Lemon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu