- Nauka -

Da li će Kina večeras pobediti statistiku? 50% šansi da rover sleti na Mars

Kina će noćas pokušati da spusti svoj prvi rover na Mars. Imajući u vidu da je do Crvene planete uspešno stiglo samo 50% letelica, ovo je veoma rizičan poduhvat.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/Raymond Cassel
Foto: Shutterstock/Raymond Cassel

Kako je Srpkinja spustila rover na Mars?

Rover napravio prvih pet grama kiseonika na Marsu

Sletanje je, kako piše Business Insider, predviđeno za subotu, u 1 sat tokom noći, iako to još uvek nije zvanično potvrdila Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA).

Misija nazvana Tjanven-1 (Pitanja nebu) planirana je u dve faze. Prva - slanje letelice u orbitu Marsa, uspešno je sprovedena. Tokom druge kineska letelica bi trebalo na Mars da spusti orbiter i rover.

Stigli smo na Mars - i, šta sad?

Tjanven-1 se sastoji od tri komponente: orbitera, lendera i robotskog vozila, a masa čitave letelice iznosi oko 5 tona. Na površinu će pokušati da spusti lender i rover, dok će orbiter nastaviti da kruži oko Marsa.

Rover na solarni pogon težak je 240 kilograma, a nakon sletanja oko tri meseca će tražiti biomolekule i druge naznake života. Nakon toga njegova misija je gotova. Sa druge strane, orbiter bi trebalo da kruži oko Crvene planete još dve godine.

Slika, video-zapis, zvuk - a sad i prvi selfi s Marsa

Rover podseća na Nasine rovere Spirit i Oportjuniti iz 2000. godine, a pokreće se uz pomoć solarnih panela.

Pola misija na Mars je bezuspešno

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prema statistici, gotovo polovina svih dosadašnjih pokušaja istraživanja Crvene planete je propala.

Prvi pokušaj Kine da na Mars pošalje satelit Jinghuo-1 nije uspeo jer je njegov ruski nosač prestao da radi, usled čega se srušio u Tihi okean.

Ako se Tjanven-1 sigurno spusti na tlo, radiće se o prvom sletanju na Mars u više decenija koje nije izvela NASA, navodi "Indeks".

Kineski rover na Marsu dobio ime po bogu vatre

Mada je Sovjetski savez 1971. godine spustio lender na površinu Marsa, on je prestao da radi 110 sekundi nakon sletanja, nakon čega je sa njim izgubljen kontakt. Do sada su samo letelice SAD uspele da slete na Crvenu planetu, i to osam puta od 1976. godine.

Više od polovine letelica upućenih na tlo Marsa je - eksplodiralo, izgorelo, ili se srušilo na površinu.

U slučaju da misija uspe, Kina će postati treća država na svetu čija letelica je uspešno sletela na površinu Marsa, odnosno druga čiji rover detaljno istražuje ovu daleku planetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu