Rover napravio prvih pet grama kiseonika na Marsu

Rover NASA "Prezervans" transformisao je ugljen dioksid iz Marsove atmosfere i pretvorio ga u kiseonik, što je prva transformacija urađena na drugoj planeti, saopštila je NASA.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 22.04.2021.

12:20

Rover napravio prvih pet grama kiseonika na Marsu
Foto: Profimedia

"Ovo je ključan prvi korak ka pretvaranju ugljen dioksida u kiseonik na Marsu", rekao je u sredu Džim Rojter, jedan od pomoćnika direktora u NASA, preneo je sajt američke svemirske agencije.

Eksperiment se desio 20. aprila, a NASA se nada da će naredne verzije eksperimentalnog materijala pomoći da jednog dana i čovek koristi transformisani kiseonik sa Marsa.

Astronautima koji budu išli u misiju na Mars će to pomoći da ne nose sa sobom velike količine kiseonika kako bi uspeli da se vrate na Zemlju. Eksperiment je urađen pomoću eksperimenta "MOKSI" (The Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), što je kutija veličine akumulatora i nalazi se na prednjem delu rovera.

Koristi struju i hemijske procese kako bi razdvojila molekule C02, praveći kiseonik sa jedne strane i ugljen monoksid, sa druge.

U prvom pokušaju, dodaje Glas Amerike, "MOKSI" je napravio pet grama kiseonika, što je dovoljno za astronauta da diše deset minuta u normalnim aktivnostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: